Народна странка

Алексић: Вучић пада с власти ако народ на референдуму одбаци споразум о Косову и Метохији

Алексић: Вучић пада с власти ако народ на референдуму одбаци споразум о Косову и Метохији

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић прихватањем „француског-немачког“ споразума за Косово и Метохију прихватио признање самопроглашеног „Косова“ и чланство Приштине у УН, и да о томе морају да одлуче грађани на референдуму.

„Ако би грађани одбацили споразум на референдуму, то би био крај власти председника Србије Александра Вучића. Преговори о Косову и Метохији би тада били настављени о новом споразуму и то уз поштовање интереса Србије, њених грађана и Устава, али би преговарао неко други, а не Вучић који је пристао на све јер је уцењен“, рекао је Алексић телевизији Н1.

„Када Уставни суд ћути на кршење Устава, једини носилац власти који може да одлучи о овако важном питању је народ и зато је Народна странка предложила референдум. Ако се у Европи одржавају референдуми о минималној заради и градњи тржних центара и зграда, онда би и грађани Србије требало да одлуче о најважнијем државном и националном питању“, додао је Алексић.

Алексић је подсетио да Савет Европе препоручио да се „иде на директну демократију и да грађани одлучују на референдуму“.  

„Референдум је тековина европских вредности и споразум не може бити наметнут. Моћи ћемо да контролишемо референдумски процес и имаћемо чуваре кутија на сваком бирачком месту, јер сада опозиција има посланике у парламенту“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да прихватање и спровођење споразума неће „ни за милиметар приближити“ Србију Европској унији, и додао да странци користе Вучића за спровођење својих планова јер знају да је председник Србије слаб преговарач зато што је уцењен.