Народна странка

Алексић: Неће бити новца за плате и пензије ако се настави сумануто задуживање

Алексић: Неће бити новца за плате и пензије ако се настави сумануто задуживање

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је јавни дуг достигао 35 милијарди евра јер се власт немилосрдно задужује и истовремено „отима новац од грађана“ на сваком кораку, док јавни сектор расипа народне паре без икакве контроле.

„Ево како се пљачкају грађани Србије – добио сам за једно бројило рачун за струју од 955 динара, а потрошио сам три киловата чија је цена тек 17 динара. Разлику до 955 динара чине обрачунска снага, трошак гарантованог снабдевача, накнада за подстицај повлашћених произвођача енергије, накнада за унапређење енергетске ефикасности, акциза, ПДВ и такса за РТС, све државни намети“, рекао је Алексић на седници скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Алексић је истакао да се „апсолутно противи“ новом задуживању Србије од 529 милиона евра, о којем се расправљало на седници одбора.

„Ако овако наставите, не да ћемо упасти у дужничко ропство, него више неће бити пара за плате и пензије, а вама је то смешно, само се ви смејте… Сви који се радују повећању пензија и плата требало би да знају да је то новац из кредита и да ћемо га враћати са каматом. Говорили сте о борби против корупције и кога сте ухапсили? Мирослава Мишковића, и то сте искористили за своју кампању, а колико сада новца грађани морају да му дају за одштету“, упитао је Алексић.

„То је ваша политика, распродајете све што вреди или преносите вашим пајташима у власништво, а онда кажете да је све одлично и да Србија цвета. Пре подне говорите да је Србија економски тигар и најбоља економија у Европи, а поподне нова задуживања“, рекао је Алексић посланицима СНС већине и представницима Министарства финансија.

Алексић је навео да је власт у претходних неколико година „поклонила руднике злата“ и распродала највеће системе, попут ПКБ-а са 17.000 хектара земљишта, Комерцијалну банку, ЈАТ, а припрема се продаја ЕПС-а и вероватно Пошта Србије, док су реке „стављене у цеви“ и посечени хектари шума, па се још „преко свега тога и немилосрдно задужује“.

„А како трошите новац грађана? Тако што софтвер за обрачун зарада плаћате 100 милиона евра. Грађанима из џепова извлачите последњи динар, а онда плаћате софтвер 100 милиона“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да се Србијагас поново задужује, и упитао државног ревизора Душка Пејовића шта је урадио по питању утврђених неправилности у Србијагасу у вези са радовима на гасификацији без спроведених поступака јавних набавки.  

„Реч је о стотинама милиона евра, а нигде нема тендера. Послове гасификације добија неколико фирми, од којих је највећа ’Миленијум тим’, а ту је и ’Расина енергогас’, фирма коју је направио министар унутрашњих послова Братислав Гашић. Та фирма ради гасификацију Крушевца и Трстеника. ’Миленијум тим’ је за 10 минута добио посао од 75 милиона евра за градњу гасовода до Лознице“, рекао је Алексић.

„Државни ревизор Пејовић, који би требало да контролише Србијагас, поднео је само прекршајне пријаве за милијарде потрошеног новца мимо закона“, додао је Алексић.  

Алексић је упитао да ли је то разлог због којег још није покренут поступак за избор новог ревизора, пошто Пејовићу мандат истиче 18. априла.

„Да ли чекате да истекне рок, па да и ревизора поставите у в.д. стање? Да ли ви уопште сматрате да је потребна контрола трошења народног новца, јер је очигледно да мислите да је најбоље трошити га без икакве контроле, а ревизор да се бавим неким ’левим стварима’ и да прикрива пљачку и корупцију у Србији“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је у Трстенику предвиђено да се из локалног буџета фирми „Кип лајт“ плати чак пет милиона евра за јавну расвету, а 10 милиона евра у Лесковцу.