Народна странка

Алексић: О националним интересима Србије воде се тајни преговори

Алексић: О националним интересима Србије воде се тајни преговори

Први потпредседник Народне Странке и народни посланик Мирослав Алексић позвао је председницу Скупштине Србије Мају Гојковић да одговори зашто игнорише захтев посланика Народне странке о сазивању посебне седнице о Косову и Метохији.

Алексић је од премијерке Ане Брнабић и министра спољних послова Ивице Дачића затражио да одговоре о чему се преговара у Бриселу, шта је до сада договорено, шта је за Србију неприхватљиво решење за Косово и да ли се потписивање правно обавезујућег споразума очекује до краја ове године.

“На званичан захтев за сазивање посебне седнице до данас нисмо добили никакав одговор. Ми се данас суочавамо са тајним преговорима о питањима која се тичу националних интереса Републике Србије, а на који начин се воде преговори најбоље се види из контрадикторних изјава које дају представници власти почев од председника Републике, преко премијерке до свих других званичника”, рекао је Алексић, и подсетио на исходе досадашњих преговора и на дешавања на Косову и Метохији.

“Од потписивања Бриселског споразума па надаље, Косову је додељен државни позивни број, предата комплетна судска, извршна и законодавна власт, установљени гранични прелази. Ова власт саставила је владу са Рамушем Харадинајем са којим и данас влада. Након тога је убијен Оливер Ивановић, а власт у Србији грађанима је саопштила да наставка бриселских преговора неће бити док се не открију починиоци убиства и налогодавци“, навео је Алексић.

Алексић је позвао председника Србије Александра Вучића да јавности саопшти шта је утицало на то да се бриселски преговори ипак наставе.

“Преговори у Бриселу су настављени упркос чињеници да убице Оливера Ивановића нису откривене. Видели смо и вест да је одржан састанак Српске листе са Рамушом Харадинајем на коме је ту делегацију предводио Милан Радојичић за кога је и сам Вучић рекао да није био у добрим односима са Ивановићем и сад знамо да су се представници српске листе након тог састанка вратили у косовски парламент“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да се све се то догодило упркос изјави Вучића да је услов за разговор са косовским Албанцима "да нема напада на Србе, нема покушаја заузимања територија на северу, хапшења како коме падне на памет. Вучић је дужан да објасни овакве околности и разлоге за наставак преговора”.

Први потпредсендик Народне странке је подсетио да су грађани протеклих месец дана сазнали да Вучић чита између 500 и 600 страница о Косову, али да и поред тога нема предлог за решење проблема, иако је обећао да ће са тим предлогом пред посланике изаћи у априлу.

„Чули смо и да неће ништа потписивати, да ћемо сада ићи на референдум како би грађани преузели одговорност уместо њега за његову велеиздају“, рекао је Алексић.