Народна странка

Алексић у Европском парламенту: Србија је жртвована, рударска колонија и депонија вероватно неће бити партнер ЕУ

Алексић у Европском парламенту: Србија је жртвована, рударска колонија и депонија вероватно неће бити партнер ЕУ

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас у Европском парламенту у Стразбуру Европску унију као партнера да озбиљно сагледа ситуацију по питању животне средине у Србији, која је „постала једно од најзагађенијих места на свету и суочава се са великим нападом и уништавањем животне средине“.

„Све иде у прилог томе да је Србија одређена за зону жртвовања, а Србија која постаје рударска колонија и која се претвара у депонију и територију за најпрљавије индустрије вероватно неће бити партнер ЕУ“, рекао је Алексић састанку Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије.

„Ми желимо да будемо партнер ЕУ, али тако да се и у Србији брине о заштити животне средине и владавини права као што се брине и у државама ЕУ“, додао је Алексић.

Алексић је навео да је у последње две године издато 186 дозвола за истраживања и рударско-геолошке радње и да су предвиђени рудници на 11 одсто територије Србије.

„Измене Закона о рударству и геолошким истраживањима из 2015. године су директно погодовале компанијама које намеравају да рударе и остварују профит у Србији, а против интереса заштите животне средине“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да су уговори са кинеским компанијама у Бору и Мајданпеку „потпуно нетранспарентни“, и да те су компаније „потпуно уништиле један део Србије“, те да за њих не важе закони Србије док оне „отимају земљу грађанима Србије и расељавају их са те територије“.

„У Шапцу је на обали Саве планирана депонија опасног отпада, и планирано је да се у њој складишти 1.000 тона отпада дневно. Кинеској компанији Линголонг држава Србија је дала 100 хектара пољопривредног земљишта за прљаву индустрију из Кине, уместо да на тој земљи производимо храну“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Србија „на великом искушењу“, и додао да је питање да ли Европска унија жели Србију у којој се не ради на заштити животне средине, него се ради у корист приватних интереса.

„Рударство цвета тамо где цвета корупција и ово је директно везано за непостојање институција и владавину права“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да грађани Србије немају коме да се жале, а као доказ је навео кривичну пријаву коју је пре тачно годину дана поднео против премијерке Ане Брнабић и министарки Ирене Вујовић и Зоране Михајловић због пет кривичних дела везаних за пројекат отварања рудника литијума код Лознице, односно за уредбу о реализацији пројекта ’Јадар’, који је „апсолутно противан“ Просторном плану Србије.

„Дакле, Влада Србије крши закон, а до данас нико није реаговао поводом те пријаве, што говори да су институције потпуно заробљене и да су под пуном политичком контролом“, рекао је Алексић.

„У Уставу Србије пише да је здрава животна средина заштићена вредност и да свако има право на заштиту животне средине и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању. То у Србији данас није случај“, закључио је Алексић.