Народна странка

Алексић: Влада Србије црне извештаје о корупцији претвара у ружичасте вести

Алексић: Влада Србије црне извештаје о корупцији претвара у ружичасте вести

Алексић: Влада Србије црне извештаје о корупцији претвара у ружичасте вести

 

“Србија се све чешће налази на црним листама светских организација, а грађани се преко медија убеђују да је црно заправо ружичасто. Такав начин вођења кампање, уместо државе ће оставити последице не само на људе који данас живе у Србији, већ и на будуће генерације”, изјавио је први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

 Он је подсетио да је против Србије, због  незадовољавајуће примене препорука за спречавање корупције, Савет Европе за борбу против корупције (ГРЕKО)  покренуо поступак  и да сутра истиче рок да се овом телу преда извештај о тренутном стању. 

“Скандалозно је да, дан пред истек рока, премијерка Брнабић каже да она верује де ће извештај бити предат, а не да ће он бити предат”, казао је Алексић. 

Алексић оцењује и да је „очигледно да за премијерку Ану Брнабић већи значај од рада на смањењу корупције у Србији и писању извештаја имају посета Егзит-у, рођендану Српске напредне странке и другим манифестацијама ружичасте коалиције“.

 Он је премијерку Ану Брнабић подсетио да је у мају ове године оцењено да је Србија назадовала у борби против корупције и поставио питање шта је „координационо тело Владе Србије“ које је задужено за припрему одговора ГРЕКО радило претходних пет месеци, ако данас немају спреман извештај.

Хоће ли неко одговарати што се са касни са  применом препорука и што је против Србије покренут поступак, или ће изостанком реакције Влада Србије поново показати да је њена борба против корупције лажна”, поставио је питање Алексић и подсетио да је Србија осим ”на црној листи” по оцени ГРЕKО, на таквој листи  и по оцени Међудржавног тела за борбу против прања новца (ФАТФ). 

Први потпредседник Народне странке указао је и да је једна од препорука ГРЕKO унапређење транспарентности парламентарног процеса и усвајање Закона о лобирању 

“ГРЕKО упозорава да корупција у Србији расте, а ми се шест дана бавимо споразумима о заштити слепих мишева, жутокљуних морских гњураца  и барских кокица, да би тек данас на дневном реду имали Закон о лобирању“, рекао је Алексић и додао да  људи који данас управљају Србијом и који су плаћени да воде државу „од државе и од парламента праве циркус”.

Он је подсетио и да је Влада Србије  од 2015. године до данас политички поставила 917 “разноразних в.д. директора у јавним предузећима по Србији” и додао да то јасно говори о  „лажној борби против корупције и декларативном залагању режима за транспарентност”.

„Такво стање у држави је разлог због кога се, у најновијем истраживању, петина становника Србије изјаснила да жели да напусти своју земљу“, закључио је Алексић.