Народна странка

Народна странка: Иницијатива за оцену уставности полагања заклетве српских судија Хашиму Тачију

Народна странка: Иницијатива за оцену уставности полагања заклетве српских судија Хашиму Тачију

Народна странка формирала је одбор за правосуђе, који ће водити члан Председништва странке адвокат Боривоје Боровић и поднела је иницијативу за оцену уставности полагања заклетве српских судија на Косову.

Народна странка сматра да је тиме нарушен Устав Србије, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре.

Такође, једна од будућих иницијатива биће и захтев да се усвоји закон о пореклу имовине, закона о лустрацији, као и иницијатива за формирање институције специјалног тужиоца за високу корупцију.

Члан председништва Народне странке Владимир Тодорић је рекао да су судија које су се заклеле Хашиму Тачију "косовске судије" и додао да су тако прекршиле заклетву коју су положиле пред Скупштином Србије. Тодорић је рекао и да се датум полагања заклетве померио за после локалних избора, како би Српска листа лакше победила.

Тодорић је навео и да је Народна странка затражила да Уставни суд донесе привремену меру којом би се обуставила примена уредбе до завршетка процеса оцене уставности.

Боривоје Боровић, такође члан председништва Народне странке, заложио се да се јавно коментарисање неправоснажних пресуда врати као кривично дело.

Председник Народне странке Вук Јеремић каже да се та странка припрема за изборе у Београду и додаје да ће бити спремни за ванредне парламентарне изборе уколико до њих дође. Јеремић, међутим, наводи да у овом тренутку не постоји разлог за расписивањем ванредних парламентарних избора.

"Нормално би било да уђемо у уставно прописан ритам одржавања избора. Држање друштва у ванредном стању не може бити добро ни за институције, ни грађане", оценио је Јеремић.

Коментаришући предстојеће изборе у Београду, Јеремић је казао да је став Народне странке да је потребан виши степен заједништва опозиције. 

"Што је шири фронт, то је боље", казао је Јеремић и додао да ће се тек утврдити колико актера је спремно за то.

Председник Народне странке је оценио да у Београду постоји капацитет за промене и да би била грешка ако опозиција не би заједнички наступила.

Говорећи о Народној странци, Јеремић је рекао да је њен приоритет "повратак нормалности и независности правосудног система Србије".

Лидер народњака је казао да ће се странка залагати и за доношење закона о пореклу имовине као "једног од оруђа за обрачун са корупцијом".

На основу тог закона би се преиспитала имовина свих који су у Србији обављали јавне функције од 1990. године до данас и предложио је себе као првог чија би имовина била проверена.

Као други приоритет Народне странке, Јеремић је такође навео увођење Специјалног тужиоца за високу корупцију који би био потпуно независан, са широким овлашћењима, биће заштићен од политичког утицаја.

Додао је да ће се Народна странка залагати и за доношење закона о лустрацији како се у "Србији не би поновило да се злоупотребљава јавна функција".