Народна странка

Новаковић: Неопходан хитан ребаланс градског буџета Новог Сада

Новаковић: Неопходан хитан ребаланс градског буџета Новог Сада

У својој вишевековној историји Нови Сад је као град пролазио кроз разне кризе. Међутим, актуелна пандемија и увођење ванредног стања, ставља град пред искушења која могу трајно мењати достигнуте стандарде, квалитет и начин живљења. Зато мислим да ће за дугорочан опоравак Новог Сада бити најважније да оснажимо солидарност и осећај припадности нашем граду.

Ово је време које тражи одговорност, пожртвовање и приврженост. Ово је време за идеје које могу допринети лакшем превазилажењу кризе која је пред нама.

Оно што предлажем је хитан предлог ребаланса градског буџета, који би учинио сношљивим све негативне последице увођења ванредног стања. Ребаланс буџета мора водити рачуна о три приоритета града Новог Сада.

Први приоритет је здравље грађана Новог Сада. Потпуно је јасно да мрежа здравствених установа и њихова опремљеност не одговарају потребама града у којем тренутно живи више од 500.000 становника. Две су мере ургентне. Прво је враћање оснивачких права града над Домом здравља, а друга је оснивање и градња градске болнице. То су неопходне мере да се ниво здравствене заштите и квалитета здравствених услуга знатно унапреде.

Други приоритет је чување радних места кроз помоћ микро и малим предузећима. Све приватне фирме, које су корисници градског пословног простора, од увођења ванредног стања, па до краја године требало би ослободити плаћања кирије (закупа) уз услов да не отпуштају раднике. Не мање важно, хитно створити епидемиолошки прихватљиве услове за отварање пијаца, како пољопривредници, а нарочито повртари и произвођачи раног воћа, не би више економски пропадали.

Трећи приоритет је социјално збрињавање свих грађана које је ванредно стање оставило без икаквих прихода. Ребалансом би требало вишеструко увећати средства социјалне помоћи. Економски најугроженијим грађанима обезбедити чешћу и увећану уплату једнократне помоћи. Исто тако, обезбедити више средстава за квалитетније функционисање народних кухиња.

Ово су прве, хитне и неодложне мере које мора предузети градска управа. Од дужине трајања ванредног стања, обима и далекосежности свих негативних последица, креирати и предузимати и друге олакшице и погодности свим грађанима који су погођени актуелном ситуацијом.

 

Борислав Новаковић,
потпредседник Народне странке и председник Градског одбора Нови Сад