Народна странка

Боровић: Нова задуживања за нове генерације

Боровић: Нова задуживања за нове генерације

Србија је јуче продала државне обвезнице у вредности од 1,75 милијарди долара са приносима већим од шест одсто. Издате су обвезнице у износу од 750 милиона долара на пет година, а од једне милијарде на десет година. Принос или купонска стопа на петогодишње обвезнице је 6,25 одсто а на десетогодишње 6,5 одсто.

Народна банка Србије је одушевљена, као да ми дајемо кредите а не да се задужујемо. Како и не би, по оној "држи воду док мајстори оду", дуг који долази на наплату за пет или десет година неће враћати они који наркомански и неодговорно задужују државу већ генерације који долазе, практично садашњи основци и средњошколци.

И то није све. Ово је само једна од транши задуживања које следе у 2023. години, јер по Закону о буџету за 2023. годину, потребна средства за финансирање буџетског дефицита, набавку финансијске имовине, отплату главнице по основу дугова домаћим и страним зајмодавцима износе 919 милијарди динара или око 7,85 милијарди евра.

Са обавезама за плаћање камата и пратећих трошкова задуживања за 2023. годину које износе 143,5 милијарди динара или око 1,226 милијарди евра, обавезе Србије, само у 2023. години обавезе пењу се на више од девет милијарди евра, не рачунајући помоћ енергетском сектору од милијарду евра.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије