Народна странка

Боровић: Да ли и Поштa Србије идe на добош?

Боровић: Да ли и Поштa Србије идe на добош?

Вршилац дужности директора Јавног предузећа Пошта Србије Зоран Ђорђевић, коме је одавно по закону истекао статус в.д. директора, изјавио је да ће се Пошта Србије трансформисати у акционарско друштво да би "много боље функционисала" и прилагодила се новим тржишним околностима.

Шта је то руководиоце Поште Србије до сада спречавало да "много боље функционишу" а што ће им прелазак из статуса ЈП у акционарско друштво квалитативно ново донети у односу на "стеге" статуса ЈП? По најављеном, АД ће бити затвореног типа са јединим акционаром - државом? Учему је онда разлика?

Једино смислено објашњење за статусну промену у овом тренитку је да се трансформацијом ЈП у АД отвара место приватизацији Поште Србије, јер се ЈП не могу приватизовати а АД то могу. Или је план да у будућности корак по корак дође до битне промене власничке структура а да то јавност лакше "свари".

Ђорђевић се нада да ће нова компанија кроз трансформацију израсти у један велики гигант као што је Телеком. А грађанима Србије остаје нада да се неће задуживати као Телеком, када се само за три године задужио за милијарду и 150 милиона евра. У том случају, сва имовина Поште Србије стварана од 1840. године може да оде на добош.


Борилсав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије