Народна странка

Радојевић: Глас за Народну странку је сигуран избор за здравство доступно грађанима

Радојевић: Глас за Народну странку је сигуран избор за здравство доступно грађанима

Кандидат на листи „Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“, лекар пнеумофизиолог Александар Радојевић, изјавио је да је власт СНС-а у последњих 11 година намерно опустошила здравствени систем и здравство је недоступно грађанима, док је истовремено створила систем пљачке који је омогућио огромно богаћење посредницима у набавци медицинске опреме и лекова.

„Глас за Народну страну је сигуран избор да здравство поново постане доступно. Зауставићемо пљачку, контролисаћемо токове новца, који ћемо усмерити ка лечењу болесних и за плате лекара и медицинског особља. Пописаћемо све активне лекаре, установићемо колико их недостаје и запослићемо довољан број лекара. Отворићемо нове домове здравља и оспособити угашене амбуланте“, рекао је Радојевић телевизији Инсајдер.

„Сада су изабрани лекари недоступни, старци од 80 година позивају кол центре да закажу прегледе, а лекари су на боловању или у другој смени… Решење је да лекар који ради тог дана буде изабран од пацијента који је тог дана дошао по помоћ“, рекао је Радојевић, који је лекар у Чачку.

Радојевић је истакао да су добри лекари, који лече пацијенте, стављени су на црну листу јер вуку много пара из здравственог фонда за лекове, па зато неки лекари опште праксе бирају да раде мање и ускраћују лекове прописане од специјалиста и покушавају да буду подобни систему да их систем не би шиканирао.

„Пљачка је једини мотив власти. Прво су се решили домаћих фабрика лекова, па сада из Немачке увозе и инфузиони раствор, који се састоји од пола литра воде и четири и по грама кухињске соли и зато га уместо 100 динара плаћамо 2.000 динара, а посредници у набавци узимају велике паре. Тако се испумпава огроман новац из здравственог система и зато нема пара за пацијенте“, рекао је Радојевић.

Радојевић је рекао да се набавља опрема, што је добро за „сликање на телевизији“ и добро за  посреднике у набавци опреме али да нема лекара, и додао да је он у државној болници у Чачку 2000. године био девети пулмолог, а данас је један од тројице том граду и најмлађи пулмолог са 58 година живота.

„У претходне 23 године није примљен ниједан пулмолог, ортопед и уролог. Одељења са специјалистима су десеткована. Због политике Владе Србије овог тренутка нам у Чачку недостаје осам ортопеда, осам уролога, осам пулмолога, десет кардиолога, а то смо имали до пре девет година. Власт је за директоре болница у Србији довела своје слуге“, рекао је Радојевић.

„Чачанска болница не може да ради са једним ортопедом, доведен је пензионер из Земуна. Трагедија је колико је систем демонтиран. Систем стоматолошке заштите је укинут једним потезом пера, осим за децу и пензионере, и грађани морају да иду код приватних зубара“, додао је Радојевић.

Радојевић је навео да су селима Моравичког округа затворене амбуланте и „не служе ничему осим да из њих расте дрвеће“.

„Не може Чачак од 100.000 становника имати једног кардиолога, а Ужице 14, мора и Чачак да има 14 као и Ужице“, рекао је Радојевић.

Радојевић је навео да се Клинички центар Србије гради деценијама али да још није у потпуности у употреби.

„Шаљем пацијенте у Клинички центар у Београду, они дођу, пољубе врата и врате се у Чачак, а власт је узела кредит од седам милиона евра да ољушти фасаду и нашминка зграду“, рекао је Радојевић.

Радојевић је навео да је трансфузиолошки систем у Чачку трагичан.

„Трансфузиолози су претворени у поштаре, они траже крв из Београда за операције. У Чачку морате да предвидите колико ће вам крви бити потребно и да то тражите из Београда. Уторком долази аутобус у Чачак као из филма ’Ко то тамо пева’ у којем људи добровољно дају крв, па се та крв вози у Београд и онда се требује за Чачак… Понижени су и добровољни даваоци крви и пацијенти“, рекао је Радојевић.

Радојевић је навео да се увоз меса више не контролише као раније, па „ни мачке у Чачку неће да једу увезену пилетину, оњуше је и оду даље“.