Народна странка

Алексић: Вучић се тајно састао са контроверзним лобистом Левандовским?

Алексић: Вучић се тајно састао са контроверзним лобистом Левандовским?

Први потпредседник Народне странке и посланик у Скупштини Србије Мирослав Алексић питао је данас премијерку Ану Брнабић и министра спољних послова Ивицу Дачића да ли знају да је председник Србије Александар Вучић у САД преговарао са контроверзним лобистом Коријем Левандовским.

„Вучић је од Левандовског тражио да му обезбеди телефонски разговор са председником САД Доналдом Трампом. Колико та услуга кошта и да ли ће је платити грађани Србије из буџета? Раније су плаћани Тони Блер, Герхард Шредер, Франко Фратини, Алфред Гузенбауер и Фондација Клинтон“, рекао је Алексић на седници парламента.

Алексић је питао и да ли Вучић и Дачић знају шта су прихватили потписивањем Бриселског споразума, и истакао да режим озбиљно угрожава српске националне интересе.

„Забрињавајуће делује Вучићева изјава да нигде не пише да се Заједница српских општина формира по косовским законима. У четвртом члану Бриселског споразума, потписаног 19. априла 2013. године, јасно је дефинисано да ће ’у складу са надлежностима додељеним у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законом, општине имати право да сарађују у колективном спровођењу овлашћења кроз ЗСО’“, рекао је Алексић

Алексић је истакао да је владајућа већина по хитном поступку предложила усвајање сета од шест финансијских закона јер је међувладина организација ФАТФ ставила Србију на листу држава осумњичених за прање новца и финансирање међународног тероризма, као једину европску државу, а уз државе попут Сирије и Јемена.

Ови закони се доносе са циљем да се примене правила која је ФАТФ усвојио још 2012. године, навео је Алексић.

„Власт Српске напредне странке шест година није била у стању да примени и усвоји те стандарде. Немам друго објашњење осим да је режим у последњих шест година имао корист да Србија буде међу најатрактивнијим дестинацијама за прање новца, што објашњава чињеницу да је корупција достигла ендемске размере“, рекао је Алексић.  

Алексић је, поводом предлога закона о задуживању од 80 милиона евра за изградњу ветропарка код Костолца, упитао зашто се тај кредит узима ако је в.д. директора Електропривреде Србије Милорад Грчић рекао да ЕПС има на рачуну 450 милиона евра.  

„Предвиђено је да се бесповратно да милион евра за консултантске услуге. Зашто би грађани некоме дали милион евра за консултантске услуге ако имамо професионалца на челу Владе Србије? Премијерка Ана Брнабић је вероватно највећи стручњак за ветропаркове у Србији. Зашто би давали некоме паре, ако она то може бесплатно да уради“, упитао је Алексић.  

Алексић је подсетио да је Ана Брнабић била директорка у фирми „Континентал винд“, која је требало да гради ветропаркове у Србији, када је 2015. године избила афера у којој се помињало да је тадашњи директор Електромреже Србије Никола Петровић тражио мито од два милиона евра тој компанији.

„Ана Брнабић је на конференцији за новинаре стала у одбрану Петровића и после тога напрасно добила функцију министра, а потом и премијера. Вероватно је те функције заслужила јер је жртвовала интересе компаније у којој је радила да би заштитила коруптивне радње, уцене и рекет који је тражен за подизање ветропаркова“, рекао је Алексић.