Народна странка

Јеремић: За срамоту Србије одговоран је Вучић

Јеремић: За срамоту Србије одговоран је Вучић

Председник Народне странке Вук Јеремић истакао је у ауторском тексту за један од најугледнијих француских дневника „Ле Монд“ (Le Monde) да је Србија „лидер стабилократских тенденција“ на Западном Балкану и да одговорност за ту срамоту сноси председник Србије Александар Вучић, који од сутра борави у званичној посети Француској.

Алтернатива стабилократији на Западном Балкану је јасна – свесрдно ангажовање на изградњи истински демократских друштава предвођених одговорним властима, друштава која ће све више личити на европска и блиско сарађивати са ЕУ, независно од тога да ли ће и када у будућности проширење Уније поново постати актуелно“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да аутократске режиме у региону предводе реакционарни властодршци који тврде да обезбеђују стабилност, претварајући се да се залажу за процесе европских интеграција, док у стварности користе брутална средства за опстанак на власти - неспојива са поимањем модерне Европе.

Политиколози су такав начин владавине назвали ’стабилократија’, а у њене најважније карактеристике спадају пропагирање партијског једноумља, ослањеност на клептократске структуре, значајне изборне неправилности, чврста контрола медија, демонизација и клеветање политичких противника“, навео је Јеремић.

Јеремић је додао да стабилократију карактеришу и блиска сарадња са организованим криминалом, злоупотреба државног апарата у циљу стицања политичке користи, гушење основних грађанских права и слобода, деградација парламентарне дебате и фабриковање лажних криза са намером да се ограничи владавина права и независност државних институција.

Председник Народне странке, који је бивши министар спољних послова Србије, истакао је да су погледи оних који се залажу за демократску будућност Србије, данас усмерени ка Француској, као што и приличи пријатељству које сеже вековима уназад.

„Председник Француске Емануел Макрон је у свом историјском обраћању Европском парламенту у Стразбуру, што је поновио и неколико недеља касније у Софији, саопштио да подржава повезивање Балкана са Европом, али и подвукао да ће даље проширење ЕУ бити могуће тек након окончања њених суштинских унутрашњих реформи, које би за резултат имале чвршћу интеграцију и боље функционисање Уније“, навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да Макронова искреност завређује дубоко поштовање, јер одражава његову државничку бригу за будућност ЕУ, док се истовремено јасно ставља до знања да трансформација држава Западног Балкана у уређена европска друштва остаје заједнички приоритет.

„Тиме се и одлучно баца рукавица у лице онима који би да регион претворе у тампон зону између ЕУ и Блиског истока, претварајући се да је све и даље у најбољем реду у нашем делу света“, навео је Јеремић.

Јеремић је закључио да би наставак таквог претварања, по његовом мишљењу, био изузетно штетан, јер би неминовно продубио јаз између региона и ЕУ, и дугорочно уназадио европску перспективу западнобалканских држава.