Народна странка

Јовановић: Гарантујемо доношење закона о пореклу имовине

Јовановић: Гарантујемо доношење закона о пореклу имовине

За Народну странку и Савез за Србију доношење закона о пореклу имовине је приоритет. По том закону ће бити одузимана неосновано стечена имовина, од садашњих и бивших јавних функционера и са њима повезаних лица. Он ће се примењивати на све такве случајеве у последњих 25 година.
 
Најновије откриће о две виле у вредности од више од четири милиона евра у власништву бившег директора државне компаније Електромрежа Србије, мора да послужи као последња опомена да је овај закон требало одавно донети. 
 
Србија је, такође, једина земља у Европи у којој један министар у влади купује стан за кеш одбијајући да објасни порекло новца, док други има 45 банковних рачуна у иностранству.
 
Оваква пракса је довела до тога да Србија буде једина држава у Европи која је на црној листи релевантних међународних организација због прања новца, што одвраћа озбиљне стране инвеститоре и цементира криминал и беду у нашој земљи.  
 
С обзиром да је актуелни председник Александар Вучић гарантовао да ће се закон о пореклу имовине наћи у скупштинској процедури још у јуну 2013. године, свима је постало јасно да од тога нема ништа и да је промена режима предуслов за усвајање тог закона. 
 
Зато Народна странка и Савез за Србију гарантују да ће закон о пореклу имовине донети експертска прелазна влада, као и да ће средства од одузете имовине бити уплаћена у буџет Републике Србије.
 
 
Никола Јовановић,
потпредседник Народне странке и заменик шефа одборничке групе "Савез за Србију" у Скупштини Београда