Народна странка

Јеремић за бечки “Стандард”: Србија је корумпирана аутократија, ситуација би могла да се отргне контроли

Јеремић за бечки “Стандард”: Србија је корумпирана аутократија, ситуација би могла да се отргне контроли

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да Србија више није демократска држава, већ “корумпирана аутократија” у којој је председник Републике Александар Вучић приграбио све полуге моћи док у потпуној тајности преговара о прецртавању граница у региону.

“Не могу се, међутим, градити регионална стабилност и добри односи међу народима хушкачком реториком којом се грађани окрећу једни против других. Није лоше када су кључни људи на положајима добри пријатељи - рецимо попут Александра Вучића, Хашима Тачија и Едија Раме - али ако се сви остали свађају, онда се ситуација пре или касније отргне контроли”, рекао је Јеремић у интервјуу за бечки Стандард.

Јеремић је подсетио да је тако било и почетком деведесетих, када су Милошевић и Туђман били у блиским приватним односима и иза затворених врата преговарали о подели Босне и Херцеговине, што се завршило потпуном катастрофом.

Упитан да ли ће Вучић и Тачи ове године постићи споразум који подразумева размену територија, Јеремић је одговорио да је по њему вероватноћа да се то догоди 50 одсто, јер се томе противи јака опозиција, како код Срба, тако и код Албанаца.

“Таквом решењу се противи и већина грађана у Србији, као и Српска православна црква. Волео бих да се и европска јавност окрене дугорочним перспективама уместо брзоплетим решењима. Управо зато су важни јавна расправа и транспарентност”, рекао је Јеремић.

На питање зашто су ЕУ и САД занемарили демократске принципе на Балкану, Јеремић, који је и бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН, одговорио је да се важна промена догодила у европској бирократији.

“Одлазећа администрација је у недостатку опипљивих спољнополитичких успеха, хтела да прогласи брзу дипломатску победу на Балкану. Многи представници ЕУ знају да је прецртавање граница рецепт за обнову нестабилности у региону, али пошто не намеравају да га у блиској будућности интегришу, не узбуђују се превише због ризика који то носи”, закључио је Јеремић.