Народна странка

Јеремић: Упркос кризи ЕУ проширења, нама је потребно европско друштво

Јеремић: Упркос кризи ЕУ проширења, нама је потребно европско друштво

СКОПЉЕ – Председник Народне странке Вук Јеремић је у Скопљу, у говору којим је свечано отворио Самит "Македонија 2025” посвећен политичком, економском, научном и технолошком напретку региона, истакао да земље овог дела света не треба да буду обесхрабрене тиме што у Европској унији више нема неопходне политичке сагласности за даље проширење.

Домаћин скупа, амерички предузетник македонског порекла, бивши председник Мотороле и члан Управног одбора Боинга Мајк Зафировски, представио је Јеремића као "доброг пријатеља, човека који је у својим тридесетим годинама изабран да води Уједињене Нације и пред којим је велика политичка будућност."

Говорећи пре главног госта, македонског премијера Зорана Зајева, Јеремић је истакао да је региону потребан реформски процес који би пре свега значио успостављање независног правосуђа, заштиту људских права и стварање одрживог економског развоја.

“Неопходно је оживети дух реформи које би донеле одговорност и транспарентност, што је једини одржив правац у годинама које су пред нама”, истакао је у свом обраћању некадашњи шеф српске дипломатије и председник Генералне скупштине УН.

Према његовим речима, земље Балкана ће се изједначити са модерним европским друштвима када нестане корупције у болницама, судовима, школама и општинским управама.

“Када то не буде више наша свакодневница, када наши људи буду могли да нађу пристојно плаћен посао, када мала и средња предузећа буду могла да успешно привређују без избегавања пореза и изигравања регулатива, када почнемо да производимо робу која се може извозити по високој цени у свет, постаћемо европско друштво”, нагласио је Јеремић.

Он је подсетио на речи Толстоја и Гандија, “сви би да мењају свет, али нико не мисли да мења себе." "Но то је управо оно што морамо да урадимо, и то ће нам вероватно бити највећи изазов за живота", додао је Јеремић.

Лидер народњака је навео и да живимо у свету где су популизам и аутократија у успону, као и сецесионистичке аспирације.

“Имамо никада веће мигрантске и избегличке таласе, као и све већи број држава које се распадају. Оптимизам који је постојао на прелазу између 20. и 21. века замењен је несигурношћу и разочарањем у многим деловима света”, оценио је Јеремић.

На крају, он је закључио да каква је год будућност Европске уније и њене политике проширења, достизање европских друштвених стандарда на Западном Балкану је најсигурнији пут ка мирном и безбедном окружењу.