Народна странка

Јеремић: Улазимо у нову фазу протеста, заједнички фронт је све шири

Јеремић: Улазимо у нову фазу протеста, заједнички фронт је све шири

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да протести улазе у нову фазу у којој је све шири фронт оних који су незадовољни, и изразио очекивање да ће се он у наредним недељама још више проширити заједничким деловањем грађана, политичких странака, организација и синдиката.

“СЗС од почетка снажно подржава протесте, он их је и иницирао у Крушевцу након покушаја убиства председника Левице Србије Борка Стефановића, и нема сумње да ћемо наставити да их подржавамо”, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре на којој су представљени нови чланови Савеза.

Јеремић је навео да је све више организација и грађана чији је заједнички именитељ став да у Србији више нема услова за одржавање било којих избора, јер они не би били поштени и демократски.

“Институције су заробљене, медији су заробљени и под таквим околностима свакако не би требало излазити на изборе. То је став СЗС и верујем да ће га прихватити и сви други који су на истој страни линије раздвајања од режима”, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се Народна странка залаже и за бојкот заробљених институција, укључујући и парламент, јер сматра да више нема апсолутно никаквог разлога да се учествује у фингирању нормалности.

“Важно је да будемо јединствени у доношењу одлука. Народна странка се залаже за бојкот и надам се да ће се са тим сви сложити у најскорије могуће време. Верујем да ће једна од тежишних тачака протеста широм Србије бити да нема више учешћа у режимским представама. Режим организује многе представе,а изборна представа је једна од њих”, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је навео да институције изабране на изборима које ће опозиција бојкотовати неће бити легитимне.

Упитан да ли би странке требало да стану на чело протеста, Јеремић је поновио да ће у наредним данима све постати јасно.

“Ми смо сви на истој страни и то је веома охрабрујуће и нећемо дозволити да дође до било каквих подела, јер су поделе последње што нам је у овом тренутку потребно, а режим ће сигурно покушати да изазове поделе”, рекао је Јеремић.

На питање о програму прелазне владе и евентуалним именима људи који би је чинили, Јеремић је одговорио да СЗС има јасан и прецизан програм садржан у 30 тачака од којих сигурно неће одустати.

“Једна од тих 30 тачака је и формирање прелазне владе орочене на годину дана, током којих би се створили услови за фер и поштене изборе. Сада је контрапродуктивно лицитирати са било каквим именима. Сигурно је да нико од лидера Савеза неће бити ни министар ни премијер у тој влади. Има довољно пристојних, стручних и поштених људи, а на нама је да створимо околности својим политичким деловањем и енергијом грађана која се шири Србијом”, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да не би требало инсистирати на микроразликама у начину на који се формулишу поруке политичких актера и организатора протеста.

“Сви радимо заједно на постизању једног циља – промене потпуно наопаког стања у Србији, од медија, преко заробљених институција до образовања и здравства”, рекао је Јеремић.

Јеремић је у својству вршиоца дужности председавајућег Савеза поздравио нових седам чланова СЗС: Демократску заједницу војвођанских Мађара, Зелену еколошку партију – Зелени, Удружење “Чувари града”, Војвођански клуб социјалиста, Српску монархистичку странку “Српска слога”, Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије и самостални синдикат поштанских радника.

Савез за Србију сада броји 17 чланова.