Народна странка

Јовановић: Брзе пруге Зоране Михајловић стижу четири године касније, а коштају четири пута више

Јовановић: Брзе пруге Зоране Михајловић стижу четири године касније, а коштају четири пута више

Неодговорност и некомпетентност министара у актуелној српској влади оставиће трајне последице на развој земље и додатно закуцати народ у сиромаштво.

Најновији пример је  уговор о кредиту од чак 943 милиона евра за само 108 километара пруге између Новог Сада и Суботице.

Тим поводом, јавно питам Зорану Михајловић:

1) Да ли је урађена студија оправданости такве баснословне инвестиције?

2) Да ли је расписан тендер за извођење радова, као што су то урадили Мађари за свој део пруге?

3) Да ли има икаквог смисла да се на једној деоници пројектује пруга за брзине од 200 километара на сат, када је у остатку земље просечна брзина возова 40 километара на сат?

4) Зашто није послушала мишљење струке да је између Новог Сада и Суботице довољна пруга једног колосека за брзине од 140 километара на сат? То би коштало чак четири пута мање, а у потпуности би одговарало потребама путничког и робног превоза!

5) Да ли је реч о кредиту за исту пругу за коју је 19. децембра 2014. године у интервјуу „Политици“ рекла да ће бити потпуно завршена средином 2017. године?

Министарка Михајловић је већ нанела огромну штету Србији тиме што је 2016. године покренула укидање 800 километара пруга од којих зависи квалитет живота наших грађана, док је у Београду укинула железницу у ужем градском језгру, што је у Европи још једино Тирана урадила.

Најновији пример, где за минимум четири године промашује рок завршетка радова и плаћа их четири пута више него што је било неопходно, доказује да није достојна да се бави развојем и инфраструктуром земље.

Зато сматрамо да је једини частан излаз неопозива оставка Зоране Михајловић.  

Никола Јовановић
потпредседник Народне странке и заменик шефа одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда