Народна странка

Алексић: Тужилаштво да испита злоупотебе Ужице-гаса и функционера СНС-а

Алексић: Тужилаштво да испита злоупотебе Ужице-гаса и функционера СНС-а

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас власт и тужилаштво да у борби против криминала истраже „могуће злоупотребе“ бившег градоначелника Ужица и функционера СНС-а Тихомира Петковића, који је у том граду „створио механизам за извлачење новца грађана у приватне џепове“ у пословима са гасом, што је једна од највећих корупционашких афера у Србији.  

„Петковић је повластио предузеће ’Ужице-гас’ у пословима са дистрибуцијом и набавком гаса, па Ужичани том предузећу плаћају гас из буџета и до 100.000 евра скупље у односу на понуде других понуђача“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Ужицу.

Алексић је истакао да ће Народна странка разоткривати корупцију и криминал у целој Србији и да неће стати док не буду одговарали сви који су опљачкали народ.

Повереница Народне странке Ужице Ивана Парлић рекла је да је у име Народне странке поднела кривичну пријаву против Петковића и власника фирме „Јединство Ужице“ Миће Мићића, која је са градом у јавно-приватном партнерству 2007. године основала фирму „Ужице-гас“.

„О размерама пљачке која се спроводи у Ужицу најбоље говоре примери конверзије осам котларница са коришћења других енергената на гас, што је посао који је преплаћиван и 13 пута више“, рекла је Ивана Парлић.

Предузеће „Србијагас“ је за конверзију котларнице „Липа“ понудио 30.000 евра, а „Ужице-гас“ је тај посао наплатило чак 390.000 евра, док је „Међај“ котларницу „Србијагас“ понудио 22.000 евра, а Петковић је инсистирао да тај посао буде завршен за 718.000 евра, па је „спустио“ цену на 280.000 евра, што је опет 13 пута скупље, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да је „Ужице-гас“ у Севојну изградило мерно-регулациону станицу на 10 метара од постојеће станице „Србијагаса“ и да је за спајање те две станице наплаћено 130.000 евра.

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, рекао је да је кривична пријава против Петковића и Мићића предата у надлежност Одељењу за сузбијање корупције Вишег тужилаштва у Краљеву.

„Обзиром на потенцијалну висину штете, указали смо Вишем тужилаштву да размотри да ли је надлежно Тужилаштво за организовани криминал“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је потребно да буду саслушани сви који су наведени у пријави и да ће Народна странка „стрпљиво сачекати исход“.