Народна странка

Новаковић: Симбол Новог Сада постаје симбол неспособне владавине СНС, Вучевић и СНС нису спасиоци него рушиоци

Новаковић: Симбол Новог Сада постаје симбол неспособне владавине СНС, Вучевић и СНС нису спасиоци него рушиоци

Народна странка изражава забринутост због све чешћих, директних и индиректних, најава да би Спортско-пословни центар „Војводина“, чувени СПЕНС, симбол Новог Сада, могао постати жртва бахатог и неодговорног односа градских власти према овом здању.

Пре тачно годину дана градоначелник Милош Вучевић обећао је да ће до краја 2017. године бити донета стратешка одлука о решавању проблема СПЕНС-а, а у овом тренутку не само да нема решења, већ је неодговорном политиком проблем овог јавног предузећа доведен на праг ситуације у којој решење неће бити могуће.

Оно у чему видимо највећи проблем јесте најава могућег јавно-приватног партнерства за СПЕНС, али и за друга јавна предузећа, јер је познато да се модел јавно-приватног партнерства, који примењује градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а који је тестиран у ЈКП Стан, показао као катастрофалан.

Тај рушилачки модел подразумева да се најпре криминално лошим управљањем потпуно економски уништи предузеће, а када дуг предузећа постане већи од основног капитала, као што је случај у СПЕНС-у, онда се алармира јавност душебрижним упозорењима да је та фирма терет за функционисање града.

Епилог овог сценарија је да градоначелник Вучевић предложи „спасоносно“ решење то јест  јавно-приватно партнерство, односно приватизацију. Тако градоначелник Милош Вучевић уместо казне која следи паликући, добија медаљу за друштвеноодговорног ватрогасца.

Народна странка неће дозволити да Нови Сад и СПЕНС буду неме жртве овог лажног представљања и зато од Милоша Вучевића тражимо да објасни како је дуг СПЕНС-а за кратко време нарастао на преко пет милиона евра, са тенденцијом константног раста?

Шта је са најављеним вишемилионским инвестицијама у СПЕНС? Зашто се одбијају сви конкретни предлози и конкретне понуде за излазак из тренутне ситуације? Због чега град константно улаже у конкуренцију и гуши СПЕНС, између осталог и тиме што у буџету готово не опредељује средства СПЕНС-у?

Одбијамо да прихватимо да је СПЕНС терет грађанима Новог Сада и да је овај центар светских спортских манифестација нешто што је непотребно Новом Саду. Без СПЕНС-а је немогуће да наш град буде домаћин великих међународних спортских такмичења, која нашем граду и привреди, кроз туризам, обезбеђују вишемилионске приходе.

СПЕНС је симбол Новог Сада и део урбаног идентитета нашег града, производ оног што су генерације наших суграђана стварале. Проблем функционисања овог бисера новосадске архитектуре може да се реши уз здрав и темељан приступ и стручну анализу тренутне ситуације, без најављених „радикалних мера“ бивших радикала. Не желимо и нећемо да затварамо очи пред више него очигледном намером демагога и незналица да за своје незнање одговорност пренесу на грађане Новог Сада.

Борислав Новаковић,

повереник Народне странке за Нови Сад