Народна странка

Јеремић: Неће бити брзог решења за Косово без обзира ко ће победити у САД

Јеремић: Неће бити брзог решења за Косово без обзира ко ће победити у САД

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да питање Косова и Метохије неће бити скоро решено, без обзира ко ће бити изабран за председника САД, јер председник Србије Александар Вучић нема намеру да реши тај проблем, него да га одуговлачи унедоглед по узору на „кипарски модел“.

„Америчка политика према Косову се није променила током администрације Доналда Трампа и у свим документима са његовим потписом и даље се јасно ставља до знања да је крајњи циљ Америке по том питању да Србија призна Косово као независну државу“, рекао је Јеремић македонској телевизији 21.

Јеремић је додао да Вучић шаље сигнале Западу да је спреман да реши питање Косова на начин на који то претходне власти нису биле спремне, али да одуговлачи решавање, док „испод радара“ пролази функционисање државне управе у Србији и гушење демократије и људских права и слобода.

„Да би Америка притиснула Србију да брзо потпише независност Косова, потребан је снажан економски притисак кроз међународне финансијске организације, али то захтева висок степен ангажованости и приоритета, какав америчка администрација не би имала, ко год да победи“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, додао је да је „Балкан релативно низак приоритет“ за америчку спољну политику и да неће бити промене политике према том региону.

„Чак и ако би се променио председник САД, на дневни ред ће доћи значајнија питања за Америку, од мултилатералних споразума до рекалибрирања односа са Европом и Кином“, рекао је Јеремић.

Јеремић је оценио да се „претерује у дискусији о руском утицају на Балкану“, јер он реално постоји због присуства Русије у Савету безбедности УН и решавања питања Косова, као и у области енергетике.

„У ширем економском и безбедносном смислу се, међутим, више о томе говори, можда је претерано рећи фантазира, али свакако се претерује“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је веће питање утицај Кине у региону који неће брзо бити интегрисан у ЕУ него руски утицај, који је више „питање фикције него реалности“.