Народна странка

Народна странка Ваљево: Обуставити изградњу саобраћајнице док се не изврши експропријација земљишта

Народна странка Ваљево: Обуставити изградњу саобраћајнице док се не изврши експропријација земљишта

Народна странка Ваљево је пре неколико дана указала на неодговорност, нестручност, неспособност и бахатост градске власти, које су довеле до накнадних трошкова због потребе да се измести далековод у индустријској зони. Ако грађанин не плати паркинг за свој ауто, сносиће санкције у виду четрдесет пута веће казне од цене паркинга за један сат, јер је прекршио донети пропис о паркирању у градској зони и јавно предузеће и град оштетио за 30, 00 динара . Међутим, ако грађанин који обавља јавну функцију оштети град за 17, 100 000, 00 динара, колико је потребно за измештање поменутог далековода, он не сноси никакве санкције. Нема оставки и моралне одговорности, нема ни дисциплинског, а камоли кривичног поступка . Само ћутање, игнорисање и ароганција.

Пре неколико дана смо такође указали на проблем са цевоводом од бране Стубо-Ровни ка Лајковцу и Лазаревцу, који се у дужини од 1 600 метара укршта или поклапа са брзом саобраћајницом Иверак-Лајковац. Средства за пројекат издвојили су Европска унија (8,1 милион евра), Влада Републике Србије (5 милиона евра) и општине (2,2 милиона евра).  Новац за овај пројекат, који је у потпуности требао да се заврши до 2013. године, је утрошен. Сада тих 1600 метара цеви великог профила треба, по речима директора ЈП „Колубара“, да се напуне бетоном и да се на тој дужини уради нови цевовод, који ће ићи поред брзе саобраћајнице, а не испод ње. То ће сада грађане додатно коштати милионе динара, а одговорност за то поново изостаје и нема је чак ни у најави. Захтевамо да се изградња новог цевовода не финансира новцем грађана, већ из џепа оних који су руководили овим пројектом.  Све ово се дешава јер су странке на власти и њихови функционери изнад  државе, изнад свих њених институција и изнад закона и устава.

Данас желимо да питамо, да ли је тачна информација коју ми имамо, да за брзу саобраћајницу Иверак-Лајковац није до краја извршена експропријација земљишта, нису прибављене законом прописане сагласности и није добијена грађевинска дозвола. Ако градите објекат без грађевинске дозволе, добићете решење за рушење тог објекта. Ако је информација тачна,  држава се сада бави „дивљом“ градњом, градећи саобраћајницу без грађевинске дозволе, прескачући уобичајене поступке и редослед истих и обилазећи прописане законе за ту област. Таква процедура ће вероватно довести до огромних накнадних трошкова и широм отварити врата малверзацијама, корупцији и криминалу.

Народна странка Ваљево сматра ову саобраћајницу веома важном за наш град и свакако подржава њену изградњу, али ако су наведене околности тачне, тражимо да се радови на њој привремено зауставе, док се у потпуности не заврши експропријација земљишта, прибаве потребне сагласности и добије грађевинска дозвола. Тражимо да извођач радова сноси кривичну одговорност и да се по овом питању огласи и главни урбаниста града Ваљева, да сноси одговорност за незаконито поступање и настали хаос у изградњи ове саобраћајнице и поднесе неопозиву оставку.

Народна странка Ваљево обећава да ћемо се борити  за стриктно поштовање закона и устава, независан рад свих институција, увођење одговорности на сваком месту, за слободе и права грађана и развој демократије. Нећемо обећавати оно што не можемо, али ћемо урадити оно што обећамо. Ми ћемо увек држати реч!

Народна странка Ваљево