Народна странка

Народна странка Стара Пазова: Нећемо учествовати на лажним изборима за Савете месних заједница

Народна странка Стара Пазова: Нећемо учествовати на лажним изборима за Савете месних заједница

Поводом предстојећих избора за Савете месних заједница у нашој општини који ће бити одржани  23. маја ове године, а због нових околности које су настале усвајањем Одлуке о месним заједницама на седници Скупштине општине Стара Пазова одржаној 1. априла 2021. године, Општински одбор Народне странке Стара Пазова објављују следеће саопштење за јавност:

Нећемо учествовати на изборима за Савете месних заједница јер после овакве накарадне и срамотне одлуке нема ни елемантарних услова за учешће и сам процес избора након овакве одлуке више ни не личи на изборе и не постоји чак ни привид демократије и слободе гласања и избора тако да то суштински и нису избори.

Одлуком је потпуно укинута слобода и транспарентност избора што је незабележено у политичкој историји наше општине, а верујемо и у целој Србији и уведен је сасвим нови систем избора какав до сада никада није постојао у Србији ни на једним изборима. Гласање се врши на два начина, заокруживањем листе канидата или заокруживањем појединачних кандидата, али се добијени гласови за листе кандидата не рачунају по  пропорционалном систему, као што је случај у многим државама Европе код персонализованог пропорционалног система, што доводи до тога да онај који узме на изборима највише гласова, колико год то било, и оствари минималну разлику у односу на другопласирану листу, осваја све чланове Савете месне заједнице.

У пракси може да се деси да у местима где буде више листа на изборима да неко са освојених 25 одсто гласова добија 100 одсто чланова Савета, а остале листе које су освојиле у збиру 75 одсто гласова грађана не би добиле ниједно место у Савету месне заједнице!

Такав систем до бесмисла фаворизује најјачу организацију, а с обзиром на то да у општини Стара Пазова не постоје слободни медији и да ће притисци на гласаче, нарочито на запослене у јавном сектору и на кориснике социјалне помоћи од стране владајуће већине из СНС-а и СПС-а бити страховити, овај систем добија још једну димензију апсурдности.

Да би додатно отежали могућност да се било ко осим владајућих странака кандидује Одлуком о МЗ је повећан број потписа потребан за кандидовање са 20 на 30 по једном кандидату, што у овим ванредним околностима забрана окупљања додатно отежава ионако немогуће услове за кандидовање јер је на нивоу општине потребно довести код јавних бележника преко 3 500 људи да својим потписима подрже кандидате за Савете МЗ.

Следећа невероватна идеја коју су напредњачки властодршци смислили да онемогуће опозиционе организације и грађане да се кандидују је то да се на овим тзв изборима не могу кандидовати политичке организације и групе грађана које су се кандидовале на изборима у претходних 5 година, да се не могу користити слогани коришћени у том периоду и да се онемогућава кандидовање по имену и презимену. Ово је у потпуности супротно Уставу и изборним законима Србије.

Овакав начин предлагања листе и кандидата није забележен у досадашњој пракси свих демократских држава света.

Оваквој бахатој и однарођеној власти ни то није било довољно па су прибегли нечему што нико није могао ни да замисли да је могуће у било којој држави на свету осим у Северној Кореји. Општински властодршци су се досетили да у потпуности укину контролу избора тако што су укинули проширене саставе Бирачких одбора и Изборне комисије, што је до сада незабележно у Србији од званичног укидања комунистичке власти и увођења вишестраначја 1990. године!

На овај начин они једини имају могућност присуства на бирачким местима, бројања гласова и вођења целог изборног процеса, а знајући ко су ти људи не постоји ни најмања сумња да би покрали изборе уколико би се неко од опозиције и кандидовао.

Ова одлука је смишљена у напредној странци из разлога што су и сами свесни да су најгора власт коју је ова општина имала и да би их народ на поштеним изборима казнио и да би у већини месних заједница у нашој општини доживели пораз од кога не  би могли да се опораве и који би био увод у пораз и на следећим општинским изборима.

Народна странка ће се борити против ове  бахате власти и ове накарадне и противуставне одлуке о месним заједницама свим политичким средствима, а пред надлежним судовима Србије ћемо покренути поступке за поништење ове Одлуке.  

О овом грубом кршењу Устава и изборних права обавестићемо и релевантне међународне организације.

Слободан Илић,            
председник ОО Народне странке Стара Пазова и
потпредседник Извршног одбора Народне странке