Народна странка

Радојевић: Привилегија дуплих стандарда

Радојевић: Привилегија дуплих стандарда

Преузето са портала Озонпрес.

 

На конференцијама за медије Градског одбора Народне странке у Чачку, месецима уназад, могле су се чути изјаве и тврдње које указују на озбиљне законске прекршаје на различитим нивоима градске власти и локалне самоуправе, али није било адекватног реаговања надлежних, пре свега тужилаштва и полиције.

О томе је било речи на овонедељној конференцији за медије у Народној странци.

„Невероватно је оно што се дешава у једној локалној самоуправи, примењују се двоструки стандарди када су поступања јавних предузећа у питању. Да ли је могуће после свих доказа које смо недавно изнели о лажним фактурама и лоповлуку у градским јавним предузећима Градско зеленило и Комуналац који су испоставили лажну документацију лажно фактурисали и наплатили 250.000 евра из градског буџета за чишћење снега и кошење траве у јануару и фебруару ове године? Све папире за необављени и лажно пријављени посао, потписала су одговорна лица у овим предузећима, Градцу и општинској администрацији, што чини ланац превараната“, рекао је председник Градског одбора Народне странке Чачак др Александар Радојевић на конференцији за новинаре у Чачку.

Упркос томе што је Народна странка све то изнела у јавност показујући и документацију која је доказни материјал, надлежно тужилаштво не реагује.

„Постављам сада питање да ли ми као странка треба и тужилаштву да доставимо пријаву и документацију или је законска обавеза тужилаштва да реагује према сазнању о постојању неког кривичног дела? Немогуће је да тужилац није чуо и у медијима видео све оно што су чули и видели сви грађани Чачка. Имамо случај два јавна комунална предузећа која праве лажне фактуре за услуге које нису пружили, имамо 250.000 евра узетих из градског буџета, односно из џепова пореских обвезника, којима су ти неурађени и измишљени послови плаћени“, каже Радојевић.

За разлику од поменута два јавна предузећа, која на овакав начин попуњавају губитке у пословању, Радојевић је навео пример чачанског комуналног предузећа које неко из власти намерно гура у пропаст.

„Видели смо већ хиљаду пута до сада такав пример, да се неко јавно предузеће намерно гура у финансијске губитке како би се припремило за приватизацију кроз продају страначком тајкуну за мале паре, а све са образложењем да ето то предузеће лоше послује и да мора да се прода приватнику. Како нас то власт која тврди да је најбоља на свету убеђује да лоше управља јавном имовином и да ће то неки приватник боље да ради од ње“, пита Радојевић.

Радојевић има и одговор на своје питање.

„Па, тако што је тај приватник тајкун са којим СНС послује, тајкун који финансира и странку и појединце из те странке. Ево на пример јавно предузеће које Чачане снабдева пијаћом водом има цену свог производа коју утврђује локална власт. Ја на свом рачуну за утрошену воду видим да је та цена 59,5 динара за кубик здраве, чисте пијаће воде, што је 0,059 динара по литру. Литар флаширане воде за пиће коју купујемо у продавницама кошта у просеку 60 динара. Дакле, 60 динара кошта литар флаширане воде за коју неко гарантује да је здрава и исправна, а хиљаду пута мање кошта литар пијаће воде испоручен из јавног комуналног предузећа на нашу кућну адресу то јест на славине у нашем домаћинству“, констатује Радојевић.

О чему се онда ту ради, ко води такву ценовну политику?

„И сам се питам ко и зашто води такву ценовну политику. Наравно ја нисам за то да сада енормно порасте цена воде из градског водовода за домаћинства и да се додатно оптерећују грађани, али питам зашто је цена воде у продавницама тако висока. Ако је цена воде у продавницама реална, онда то значи да је цена воде из градског водовода пројектована да се уруши пословање комуналног предузећа. Па да се то предузеће прода неком СНС тајкуну јер је он наводно способнији да управља него Град Чачак. А можда тај тајкун после ту воду из градског водовода делом и флашира па нам је продаје по хиљаду пута увећаној цени“, каже Радојевић.

Да све ово што је навео није трагично, било би комично, наводи Радојевић.

„За 250.000 евра украдених из буџета Чачка кроз наплату послова који нису урађени, довољно је да се уради 495.000 кубних метара здраве, питке воде или скоро 500 милиона литара воде која се потроши из система Рзав за потребе потрошача из градског водовода у Чачку и општина које су прикључене на тај систем. Још једном да питам да ли је ово довољно да тужилаштво покрене истрагу или је потребно да нека политичка организација или група грађана или неки појединац лично обавести Тужилаштво шта се дешава и колике су размере лоповлука и превара“, пита Радојевић.