Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Иако га није било, Комуналац и Градско зеленило наплатили чишћење снега од децембра до марта

Виолета Марковић (Чачак): Иако га није било, Комуналац и Градско зеленило наплатили чишћење снега од децембра до марта

преузето са портала OzzonPress

Иако није било снежних дана у децембру, јануару и фебруару, јавна предузећа Комуналац и Градско зеленило издавали су енормне фактуре граду за чишћење и уклањање снега са улица и тротоара. Све те фактуре су прихватали у ЈП Градац и локалној самоуправи, саопштила је Виолета Марковић, потпредседница Градског одбора Народне странке. Према тренутно доступним падацима, за чишћење снега од децембра до краја марта Комуналац и Зеленило наплатили су скоро 30 милиона динара, без ЈКП Моравац које још увек није доставило податке.

"ЈКП Комуналац, Градско зеленило и Моравац су задужени за чишћење улица и тротоара на територији града. Сведоци смо да је зима за нама била једна од најблажих, са мало падавина и ниским температурама. То не кажем ја већ су званични подаци Републичког хидрометеорлошког завода Србије који је саопштио да је ово после 1953. године најблажа зима. Међутим, то се није одразило на рачуне и фактуре који су стизали из наших јавних предузећа за зимско одржавање. Према званичним подацима РХМЗ Србије, број дана са задржавањем снега на територији града у децембру, јануару и фебруару био је НУЛА. Међутим, у децембру је Комуналац за чишћење снега фактурисао 4,7 милиона динара, у јануару милион динара за чишћење снега и посипање соли, а за дежурство зимске службе 1,4 милиона динара. У фабруару Комуналац је фактурисао преко три милиона динара, а занимљиво је да је једна ставка била и трошкови за утовар и транспорт сакупљеног снега, иако га није било према званичним извештајима РХМЗ Србије. Како онда изгледа фактура у марту месецу када је пао први већи снег у граду", открила је Виолета Марковић.

Када је у питању Градско зеленило, они нису издавали месечне фактуре већ су све трошкове приказали збирно за све месеце.

"Зеленило је задужено за чишћење некатегорисаних путева и стаза у парковима. У јануару и фебруару месецу су приказали да су чистили снег са 1.113 километара путне мреже и наплатили су из буџета града преко 6 милиона динара! У марту месецу третирана су 982 километара пута и наплаћено 6,4 милиона динара. Зеленило је у ова три месеца, када није било снега наплатило 15,6 милиона динара, а Комуналац 12,7 милиона динара", навела је Виолета Марковић.

Она је затражила од надлежних да одговоре јавно да ли су за ове зимске месеце јавна предузећа испостављала фактуре за чишћење и прање улица и уређење зелених површина.

"Да ли је могуће да у исто време бацате со на улице и вршите орезивање или чишћење и прање улица", питала је Марковић.

Она је подсетила да иза свега стоји СНС и да се ради о извлачењу новца из буџета града.

"На челу ових јавних предузећа су функционери СНС, особа у ЈП Градац која је прихватала ове фактуре је одборница СНС у Чачку, а у Градској управи одговорно лице за потписивање фактура је градоначелник Чачка. Тако изгледа извлачење новца из буџета града за послове које нису никада урадили. То је кривично дело и то ћемо  проследити тужилаштву и видели да ли ће покренути поступак", рекла је Марковић. 

Она је подсетила да су сва јавна предузећа у неколико наврата у последњих годину дана повећавали цене услуга, али и да су поред тога, да би пословали позитивно, из буџета града добијали милионске суме, укупно преко 300 милиона динара.