Народна странка

Народна странка Београд: Услед немара актуелне власти урушава се споменик културе

Народна странка Београд: Услед немара актуелне власти урушава се споменик културе

Општински одбор Народне странке Врачар истиче да се услед немара актуелне власти урушава Трећа београдска гимназија, која је проглашена спомеником културе од великог значаја.

Народна странка изражава забринутост због обрушавања фасаде на престижној Трећој београдској гимназији на београдској општини Врачар. Подсећамо власт и надлежне органе да је зграда Треће београдске гимназије једна од најлепших и једна од најстаријих у Београду и као таква заслужује да буде одржавана на најбољи могући начин. Поред безбедносних и естетских разлога, додатни мотив за њену адекватну рестаурацију је и чињеница да је она установа од националног значаја. Бавити се књиговодством штете коју је на свим нивоима и вертикално и хоризонтално, и уздуж и попреко починила напредњачка власт, мукотрпан је рад који изискује време, стрпљење и добре нерве.

Зграда Треће београдске гимназије, која се налази у Његошевој улици број 15 препуштена небризи и немару, налази се у лошем стању континуираног пропадања и урушавања. Орнаменти, делови фасаде и малтер отпадају, а да уз зграду није постављено ни обично упозорење о томе, што доводи у опасност ученике и пролазнике. Иначе ова зграда је проглашена непокретним културним добром и спомеником културе од великог значаја. Наравно, то ову штеточинску политичку групацију, заинтересовану једино за лични интерес и богаћење, огрезлу у корупцију и криминал и не дотиче. Као за све примитивце и игноранте, историја почиње од њих и ништа што је историјско добро и баштина њих, напросто, не занима. Ово је још један показатељ да је актуелна власт посвећена једино личном интересу, одаљена од реалности и стварних потреба грађана и нације.

У клупама ове престижне београдске гимназије седели су Борислав Пекић, Бата Стојковић, Момо Капор, Влада Дивљан, Зоран Цвијановић и многи други угледни и успешни Београђани. Да ли је умесно апеловати на власт која је већ толико пута убедљиво демонстрирала своју неодговорност, бахатост, неспособност и индоленцију? Оно што нам искуство саопштава јесте да су они потупно затворени за сваки апел, критику или захтев грађана, убеђени да ће владати вечно и да рачун за њихово деструктивно деловање никада неће доћи на наплату.

На нама је да анимирамо јавност и да се изврши притисак на владајуће структуре да нешто коначно предузму, док не буде касно. Јер, још једном напомињемо, није реч само о девастацији једног изузетног добра и споменика културе, већ и еклатантно угрожавање живота и безбедности грађана. Хоће ли власт скрштених руку чекати да се деси нека несрећа, па да онда реагују? Знајући их, стрепимо да ствари стоје управо тако.