Народна странка

Понош: Ускоро одлука о Ђиласу, уједињена опозиција може да победи у Београду

Понош: Ускоро одлука о Ђиласу, уједињена опозиција може да победи у Београду

Потпредседник Народне странке Здравко Понош каже да је разговор страначке делегације са Драганом Ђиласом био конструктиван.

Разјашњене су неке недоумице које смо имали на Председништву Народне странке, попут оне како Ђилас сада гледа на културу и како постићи јединство на опозиционој сцени и да ли има некога ко није прихватљив, рекао је Понош телевизији Н1.

Сагласили смо око кључне теме да, што се тиче праве опозиције, ни за нас ни за Ђиласа нема никога ко није прихватљив и сви су добродошли, додао је потпредседник Народне странке.

Понош је рекао да Народна странка још није донела одлуку о подршци Драгану Ђиласу, а да је први корак био одлука да се са њим разговара, док је други корак верификација Председништва странке да се на изборе иде са Ђиласом.  

Разговори су из наше перспективе били врло позитивни. Народна странка ће за неколико дана донети формалну одлуку да ли ће подржати кандидатуру Драгана Ђиласа за градоначелника Београда, рекао је Понош.

 

Народна странка се са Ђиласом слаже око тога шта би требало радити, а сада се не ради како треба, и лако је направити широк опозициони фронт, ту нема много дилема. То се односи на урбанистичка и комунална питања, безбедност у школама и на улици и зачуђујуће је како је власт дозволила да то постану теме око којих ће се опозиција лако сложити, додао је потпредседник Народне странке.

Понош је истакао да је однос власти према опозицији такав да власт људе по белом свету назива пријатељима, а људе који другачије политички мисле у Србији назива непријатељима.

Људи из Народне странке нису увек били увек на истој страни са Ђиласом, али је Синиша Ковачевић у том разговору цитирао народну узречицу „када је дете болесно, онда се зову и стричеви са којима се не говори“. То јасно говори о проблему са којим се суочавамо, рекао је Понош.

Понош је као највеће замерке градској власти навео безбедност, проходност улица и стање у градској каси, и додао да загушење улица показује некомпетентност и неодговорност власти.

Било је боље да смо претходно разговарали пре него што је Ђилас обзнанио кандидатуру али то није ствар због које би требало да кажемо „не, то не долази у обзир“ и за Народну странку то није био непремостив проблем, рекао је Понош.

Што је шири фронт, можемо се надати бољем резултату. Истраживања су показала да би Народна странка, ако би самостално изашла на београдске изборе, ушла у градски парламент и можда освојила и двоцифрен резултат, али смо проценили да је интегративни приступ дугорочно бољи и да ће грађани то ценити, навео је Понош.

Заједнички опозициони фронт може да постигне добар резултат и власт може да буде поражена на изборима у Београду, додао је Понош.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, рекао је да чека да полете авиони „Миг-29“ набављени из Русије и да се радује сваком опремању војске, али да би приликом таквих набавки увек требало сагледати више параметара.

То није само цена, него да ли то стварно доприноси оперативним потребама војске и одбрамбеним могућностима земље, а постоји и политичка цена и корист. Што се тиче авиона, о томе мало знамо, не зна се када ће да полете, како ће да се плати, а то су све важна питања. Генерално, нисам против опремања војске, рекао је Понош.

Поводом најава да би Србија могла да од Русије купи ракетни систем „С-300“, Понош је навео да се, на основу онога ко о томе говори и како говори, плаши да то питање није свестрано сагледано.

Мислим да се пре свега води рачуна о политичкој користи на некој од страна у међународним односима када се говори о тој набавци. Још није јасно да ли је реч о систему чији је домет 40 километара или 150 километара и да ли ће коштати 118 милиона долара или 150 милиона, рекао је Понош.

Он је додао да би волео да чује шта о томе мисле људи из 250. ракетне бригаде, који се у ту област разумеју боље од председника Србије Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина.

Има много непознаница. Не кажем не. Србији је свакако потребан систем противваздушне одбране, али да ли је то тај систем и да ли је то оптимално за нас у ситуацији у којој смо потпуно окружени НАТО снагама и када се констелација у извесној мери променила и суочавамо се са другом врстом изазова? Мада, у одбрани се никад не каже никад, рекао је Понош.

Понош је навео да није а приори против набавке „С-300“, али да би волео да је та ствар подробније анализирана како би се сагледале и економске могућности Србије и да ли јој је то сада потребно, те да ли ће ракетни систем бити плаћен у наредних годину, две или ће бити задужене и наредне генерације.

Потпредседник Народне странке је истакао да набавка наоружања из Русије не утиче на војну неутралност Србије, и подсетио да многе државе чланице НАТО-а набављају оружје из Русије.

Понош је навео да се скупо наоружање не набавља данас за сутра, а нарочито не у ситуацији у којој се избори одржавају на сваких годину, две и приоритети се мењају.

То је неодговорно и требало би укључити и људе који нису само у Генералштабу, а свакако не само у Министарству одбране или СДПР-у, а сада је, чини ми се тако да је Генералштаб искључен и да о томе промишљају пре свега трговци и политичари, што свакако није у интересу земље. Далеко од тога да су укључени људи из невладиног сектора и са универзитета, а требало би. Свих се ово тиче, рекао је Понош.