Народна странка

Понош: Дијалог мора што пре да почне јер већ касни

Понош: Дијалог мора што пре да почне јер већ касни

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да је Народна странка спремна за почетак дијалога са влашћу који већ касни толико дуго „да иза себе имамо пропуштену прилику у виду јунских избора“.

„Дијалог треба да почне што пре да бисмо стигли до неких резултата. Захтеви се односе на медијске слободе, на сам изборни процес, на то шта се дешава на сам дан избора, на то да се раздвоје избори и на злоупотребу изборне кампање“, рекао је Понош у емисији Прави угао на Радио – телевизији Војводине.

Понош је напоменуо да би опозиционе странке требало да представљају личности као што је некадашњи председник Демократске странке Бојан Пајтић и председник Државотворног покрета Србије Слободан Самарџић, људи познати јавности од неспорног кредибилитета а не неки „апаратчици“.

„То уопште не морају да буду људи из партија, па ни из Народне странке. Ми мислимо да то треба да буду људи који су неспорног кредибилитета, политичког искустава, знања, борци за демократију, без обзира на идеолошко опредељење попут Пајтића и Самарџића”.

Говорећи о паритету, који генерално заступа Народна странка, Понош је рекао да би и власт у преговорима требало да има два представника.

„Ту реално и има само два озбиљна актера – Српска напреднa странка и Социјалитичка партија Србије, остало су трабанти“. 

 „Да је прошлогодишњи дијалог дао неки резултат не бисмо данас поново о овоме разговарали, већ би и избори у јуну били регуларни, па би и Скупштина функционисала. То је и Мекалистеру и европарламентарцима јасно“, казао је потпредседник Народне странке и додао да „у ствари имао понављање прошлогодишњих избора“.

Поводом најаве иновативних решења за Косово током посете председника Вучића Паризу, Понош је рекао да је “иновативан само нови назив за издају којом се Приштини даје столица у УН”, и да су вероватно у игри неки од модалитета “давања наше за наше или одложене имплементације уласка Косова у УН до згодног момента”.