Народна странка

Јеремић: Вучић шест година деспотски руши демократију и владавину права

Јеремић: Вучић шест година деспотски руши демократију и владавину права

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да се председник Србије Александар Вучић готово пуних шест година руга владавини права и злоупотребљава власт чврсто држећи у својим деспотским рукама све полуге моћи.

„Природа његове деспотске владавине је таква да, без обзира коју функцију формално обавља, потпуно контролише све јавне институције путем чврстих неформалних мрежа утицаја“, навео је Јеремић у ауторском тексту за угледни амерички часопис „Нешенел интерест“ (The National Interest).

Јеремић је у чланку „Цена демократије на Западном Балкану“ истакао да Вучић чврсто верује у претпоставку да институције не смеју ограничавати његово вршење власти, док брутално манипулише јавним мњењем у циљу остварења сопствених интереса.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, додао је да је Вучићева пропагандна машина, која ће сигурно наставити да појачава цензуру докле год буде могла да делује некажњено, омогућила председнику Српске напредне странке да чврсто зграби све полуге власти.

Медијска понуда телевизија са националном фреквенцијом своди се на уздизање култа личности и бизарне ријалити програме, док у најтиражнијим дневним листовима практично нема критике власти, навео је Јеремић.

“Вучићева деспотска тежња да грађанима спречи приступ слободном протоку информација представља суштину његовог стабилократског ’достигнућа’. Још је Алексис де Токвил писао да ’ропство не може бити потпуно ако је штампа слободна’ и да је ’штампа прворазредни демократски инструмент слободе’“, додао је Јеремић.

“Тај инструмент је у Србији готово потпуно сломљен, јер су скоро сви утицајни медији одустали од објективности пред Вучићевим претњама и притиском да буду одани и покорни. Временом су постали поуздане полуге пропаганде и манипулације”, пише Јеремић.

Јеремић је подсетио да је међувладина организација ФАТФ (Financial Action Task Force), коју чини 35 економски најмоћнијих држава света, крајем фебруара ставила Србију на листу земаља осумњичених за прање новца и финансирање међународног тероризма - раме уз раме са Сиријом и Јеменом - јер српске власти нису примениле чак ни најосновније међународне регулативе у тој области.

„Не преостаје ништа осим закључка да режим има користи од тога што је Србија међу најатрактивнијим светским дестинацијама за прање новца и финансирање међународног тероризма. То доприноси и бољем разумевању чињенице да је ниво корупције у Србији достигао ендемске размере“, истакао је Јеремић, који је и председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД).

Председник Народне странке је навео да је Вучић 2012. године дошао на власт уз обећање да ће годишњи раст бити најмање пет одсто, док статистика Међународног монетарног фонда и Светске банке за релевантни период показује да су се заправо смањили бруто друштвени производ (БДП) и БДП по глави становника, као и плате, док је јавни дуг повећан.

„Суноврат економских перформанси Србије изгледа још жалосније када се упореди са другим државама на Балкану – у последњих пет година већи раст су остваривале Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија, Црна Гора и Румунија“, навео је Јеремић.

Јеремић је навео да је на Западном Балкану нажалост на снази аранжман између локалних „стабилократа“ и дела европских функционера и политичара, по којем први одржавају привид „стабилности“ у својим државама и беспоговорно испуњавају наређења као у случају мигрантске кризе, док други окрећу главу од растуће диктатуре у региону.

Бивши министар спољних послова је истакао да се нада да би, међутим, прекретница могла да буде нова стратегија Европске комисије под називом „Кредибилна перспектива проширења и веће ангажовање ЕУ на Западном Балкану“, у којој је по први пут бар делимично приказана слика суморног стања демократије у региону.

Јеремић је цитирао делове стратегије у којима се помињу заробљена држава и везе власти са организованим криминалом, снажно преплитање јавних и приватних интереса и контрола медија.

„Ми који се одлучно супротстављамо стабилократским деспотима у региону упркос огромној моћи која им је на располагању, овај документ ЕУ доживљавамо као први дашак свежег ваздуха, у вери да је истински стабилан и просперитетан Западни Балкан и даље достижан циљ у овој генерацији“, закључио је Јеремић.

 

Цео чланак можете прочитати и на саjту Центра за међународну сарадњу и одрживи развој.