Народна странка

Јеремић: Вучић ме је напао бесмисленим лажима да би прикрио предају Косова и бројне афере Синише Малог

Јеремић: Вучић ме је напао бесмисленим лажима да би прикрио предају Косова и бројне афере Синише Малог

Конференција за новинаре Народне странке:

Председник Народне странке Вук Јеремић: Према свим истраживањима јавног мњења, укључујући и интерна истраживања које је наручила Српска напредна странка, Народна странка је данас највећа политичка организација на опозиционом спектру у Србији и једина политичка организација која има стални тренд раста.  

Пре неколико дана смо најавили да ће на Народну странку и мене кренути организовани медијски напади. То се пре неколико дана и догодило, први у низу тих напада било је отворено писмо власника Пинка Жељка Митровића, а после тога је настављено са серијом написа усмерених против  Народне странке, мојих најближих сарадника и, на крају, против мене лично.

Два су главна разлога за то – први је то што је Народна странка најснажнија опозициона политичка партија у земљи, а друго је да би се скренула пажња, пустила магла и сакрило од очију јавности оно што се ових дана догађа на кратком, средњорочном и дугорочном нивоу – да би се скренула пажња са чињенице да Синиша Мали постаје министар финансија уместо Душана Вујовића.

То је нешто што сам пре неколико месеци најавио и Синиша Мали ће већ колико следеће недеље постати министар финансија.

Дешавају се и многе друге ствари за које режим има и те како разлога да сакрије од јавности, пре свега оно што се догађа у контексту преговора о будућем статусу Косова и многих других тема које завређују пажњу јавности.

Јуче је, међутим, напад на мене лично стигао од председника Републике и то на један бруталан, бестијалан начин. Назван сам шефом међународне лоповске банде, без иједног јединог доказа, без иједног јединог разлога квалификован сам директно од председника Републике на начин који сматрам тешком повредом части и међународног угледа.

Подсећам да је ЦИРСД, организација која је формирана пре неколико година и која је функционисала на транспарентан начин све ове године, довео у Србију људе из самог врха светске политике и науке. То су људи које председник Републике назива међународним лоповима.

ЦИРСД је у претходних неколико година био предмет детаљних провера свих институција Србија, пре свега Пореске управе, детаљно су чешљани сви рачуни ЦИРСД-а, све донације и сви расходи и ниједна једина проблематична ствар није нађена.

Није ми јасно како се председник Републике усуђује да након свих провера мене назове шефом међународне лоповске банде, а заједно са мном и све људе који су сарађивали у оквиру ЦИРСД-а и сарађивали са мном и који имају и те како велики углед и част у свету.

Ја сам у последњих неколико година био изузетно активан у међународној арени, био сам кандидат за генералног секретара Уједињених нација. Све кандидате за генералног секретара УН били су предмет детаљне провере најмоћнијих држава света. Ја сам све те провере прошао и завршио на другом месту у тој трци за највишу позицију у међународном поретку.

Због тога сам одлучио да тужим председника Републике за повреду части. То није прва увреда коју ми је нанео, али ово је прва увреда за коју сам се определио да га тужим.
Тужићу га домаћем правосуђу, а ако не буде адекватног одговора правосуђа, спреман сам да са тим процесом идем до Стразбура.

Подсећам да ово није први напад оваквог карактера на мене и моју породицу. Ја сам био „убица гардиста“, моја жена је била „шеф највећег нарко клана у Србији“. Никада нико ни за једну од тих увреда није одговарао. Александар Вучић ће бити први, да ли пред домаћим правосуђем или у Стразбуру, остаје да се види.

Први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић: Није први пут да се грађани Србије суочавају да када се год нешто важно за њихове животе дешава у Србији, а да није добро, власт прибегава опробаном методу измишљања афера, без обзира да ли су старе шест месеци, годину или две, скретању пажње са проблема, скретању свести јавности да постоје много битније ствари него што то власт жели да кроз своју пропаганду пласира и по ко зна који пут скрене пажњу са суштине проблема.

У наредним данима ће  скупштини бити расправа о новом министру финансија. Премијер и председник Републике су предложили Синишу Малог за новог министра финансија. Идеја свих хајки на нас као странку, на нашег председника странке и идеја играња са пензионерима јесте да се скрене пажња грађана са тог веома важног догађаја који ће уследити.

Говоримо о најважнијем ресору у Влади Србије – министарству финансија. Имали смо прилику да се суочимо са тим да је због лоших потеза Србија стављена на црну листу са још девет земаља света, као једина држава из Европе осумњичена за финансирање међународног тероризма и прање новца. О томе нико не говори.

Тиме би требало да се бави нови министар финансија, кога предлаже исти човек који је за њега рекао да је комплетни идиот и један од учесника у рушењу објеката у Савамали. Исти човек који је актер афере „24 стана“ у Бугарској, а тврди да му је неко фалсификовао потпис.

Синиша Мали је човек који има 45 банковних рачуна, што на своје име, што на имена других људи, што у власништву оф-шор компанија, то је исти човек који је грађане Србије обмањивао да ли је јелка плаћена 83.000 евра или не, онај који је са својим оцем бесправно присвојио 10 хектара земљишта да на њему гаји печурке.

Синиша Мали је човек који је осумњичен за плагирани докторат, човек који је имао породичних проблема јер је насртао на своју жену којој је желео да одузме децу.

Човек који је симбол корупције овог режима долази на најважније место у Влади Србије, на место министра финансија, и као такав, са свим тим референцама, да брине о пензионерима, лекарима, војницима, полицајцима, пољопривредницима и сваком грађанину Србије.

Ми не знамо шта ће остати од Србије после Александра Вучића и његове пропагандне политике и издаје националних интереса, али са сигурношћу можемо рећи да ће после Синише Малог у српским финансијама остати Савамала.

Јеремић: Има ли питања?

Новинар: Александар Вучић је то рекао коментаришући хапшење министара Хоа и Гадиоа у Америци. Да ли су они Ваши сарадници и какве су евентуално пословне везе ЦИРСД-а са њима?

Јеремић: Пре свега, ЦИРСД нема никакве пословне везе са било ким. Ми се не бавимо међународним бизнисом, ми смо институт који се пре свега бави научним радом, ми смо тинк тенк, дакле, никада нисмо, нити ћемо бити укључени у било какве пословне токове, нити у било какве пословне односе који на било који начин асоцирају са ЦИРСД-ом.

Ја сам у последњих десетак или 15 година бављења међународним односима имао прилику да се сретнем са много људи и немам проблем да са тим људима имам слике, нити склањам слике са сајта. Не одбијам нити демантујем да људе познајем, али чиме се људи баве у свом приватном послу и професионалном ангажману, то напросто није ствар која је део ЦИРСД-а и било чега што је ЦИРСД икада радио.

Заиста, ако за шест месеци од како се тако нешто десило, ниједан истражни орган ниједне земље, укључујући и САД, није поставио било какво питање с тим у вези, не видим зашто би данас неко постављао то питање у Србији, осим уколико тако нешто није политички мотивисано.

Хвала вам.