Народна странка

Јеремић: ИМТ и Српска фабрика стакла примери напредњачке пљачке

Јеремић: ИМТ и Српска фабрика стакла примери напредњачке пљачке

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће та партија бити немилосрдна у спровођењу закона и да ће одговарати сви умешани у пљачкашке приватизације по "стечајном моделу", а као пример је навео злоупотребе у продаји ИМТ-а и Српске фабрике стакла.

"Са огромном пажњом пратимо коме ће припасти укупно 36 хектара земљишта ИМТ-а огромне вредности на елитној локацији у Новом Београду и који ће инвеститор, тајкун или стратешки партнер, арапски или неки други, узети земљиште ИМТ-а. Поручујем свима који не желе да имају проблема са законом да два пута размисле пре него што постану део ове коруптивне приче", рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је навео да је индијски гигант ТАФЕ 2015. године хтео да купи ИМТ и задржи све раднике, покрене извоз у цео свет, али је отеран, а ИМТ је отеран у стечај и 4.000 радника је остало без посла.

"ИМТ је гурнут у стечај да би се искористило 28 хектара земље и осам хектара зелених површина на премијерној локацији у Београду, поред 'Ерпорт ситија'. Радници су у августу 2016. године тражили састанак са тадашњим премијером Александром Вучићем како би му представили план за покретање производње, али је он одбио да их прими", рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је навео да београдски Секретаријат за урбанизам сада убрзано спрема пренамену земљишта и уцртавање за изградњу станова.

"То ће бити некоме продато за мале паре, а онда ће тај да прода Арапима или неком другом за много више новца. Нису хтели да задрже 4.000 радника и да се производе трактори, него су хтели да отму земљу", рекао је Јеремић.

Најгоре у свему је, како је додао, то што је министар пољопривреде Бранислав Недимовић прошле године ишао у Индију да моли ТАФЕ да купи само бренд ИМТ-а, без радника.

Јеремић је истакао да је Српска фабрика стакла очигледан пример злоупотреба и упитао зашто је Вучић одбио понуду бугарског власника да држави Србији поклони 55,9 одсто акција и зашто је та понуда заташкана, као и која је улога трговца оружјем Петра Црногорца, који је дао 3,7 милиона евра за плаћање дугова стакларе.

Председник Народне странке је показао писмо упућено Вучићу 10. септембра 2015. године у којем је бугарски инвеститор понудио да држави поклони акције, јер је бугарска фирма била у блокади и зато није могла да продаје акције.

"Уместо да држава преузме фирму као поклон, Српска фабрика стакла је изашла из блокаде тако што је Петар Црногорац, трговац оружјем који је на челу фирме 'ЦПР Импекс', покрио дуг стакларе, а није преузео власништво", рекао је Јеремић.

Јеремић је упитао Вучића какве су његове везе за Црногорцем, зашто је Црногорац платио дуг од 3,7 милиона евра, ко му је рекао да плати дуг и да ли је челник 'ЦПР Импекса' заузврат добио неку другу услугу или концесију.

"Као последица те ситуације у којој је неки нови инвеститор онемогућен да преузме стаклару и настави да производи и извози, Српска фабрика стакла је наставила да тоне у дубиозу и данас је дуг троструко већи, а фабрика не производи стаклену амбалажу, осим за вино и воду, док се амбалажа увози из Хрватске. Чији је то циљ", упитао је Јеремић.

Јеремић је рекао да му власт, уместо одговора на озбиљна питања о корупцији и злоупотребама, одговара личним увредама.

"Ако ово што сам рекао није истина, нека демантују, нека трговац оружјем каже да то није истина и за чије бабе здравље је дао 3,7 милиона евра", рекао је Јеремић.