Народна странка

Јеремић: Народна странка не жели да даје легитимитет бандитизму и безакоњу на локалним изборима

Јеремић: Народна странка не жели да даје легитимитет бандитизму и безакоњу на локалним изборима

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће та партија бојкотовати ванредне локалне изборе у пет општина у Србији јер не жели да буде део пропагандног пакета власти и неће да даје легитимитет "бандитизму и безакоњу".

"Избори заказани за 24. децембар нису само нелегитимни него су и добрим делом незаконити", рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је објаснио да су у Пећинцима, Мионици и Неготину локални парламенти распуштени без икаквог ваљаног разлога.

"У Мионици је, рецимо, локални парламент распуштен 25. октобра, а по закону избори нису могли бити расписани пре 25. новембра и то за најмање 45 дана, дакле, за јануар. Стога је јасно да је одржавање тих избора 24. децембра незаконито", рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је власт одлучила да вештачки изазове ванредне изборе на селективним локацијама на којима, захваљујући максималној злоупотреби апарата силе, има капацитет да достигне минимум две трећине гласова и одборника.

"Када говорим о примени силе, говорим о принудама, отпуштањима, претњама и физичком насиљу. Дакле, све осим нормалних околности", рекао је Јеремић.

Лидер "народњака" је навео да је власти, да би се то легитимизовало и легализовало, потребно да неко ван власти прихвати да се са њима "ухвати у коло", то јест да на такву игру пристане.

"Тај би за награду добио мрвице са стола власти, и на основу тих мрвица се прогласио за тобожњег стожера опозиције. Народна странка на то не пристаје", рекао је Јеремић.

Јеремић је као нетачне одбацио наводе да је Народна странка бојкотовала изборе јер није могла да скупи потписе.

"Могли смо да скупимо потписе у свим општинама, осим у Прешеву, због тамошње етничке композиције и других околности. У Пећинцима смо чак имали одборнике. Ако је ЛДП, који је статистичка грешка, успео да скупи потписе у Пећинцима, да ли неко заиста мисли да Народна странка то не би успела", рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Председништво Народне странке још пре месец дана донело формалну одлуку да бојкотује локалне изборе у тих пет општина.

"Ту одлуку нисмо објавили јер смо хтели да то учинимо заједнички са другим опозиционим актерима и урадили смо то чим су и други партнери били спремни. Било би добро да смо то урадили раније, али бојкот је принципијелан став и поздрављам све који су се томе придружили", рекао је Јеремић.