Народна странка

Јеремић: Судбина напредњачког режима биће решена у Београду

Јеремић: Судбина напредњачког режима биће решена у Београду

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да језгро опозиције чине та партија и Покрет слободних грађана, који се залажу за што шири опозициони фронт и да ће судбина напредњачког режима бити одлучена у Београду.

"Сви из праве опозиције су добродошли, Демократска странка, Доста је било и Двери. Опозициони фронт је почео да се шири и показали смо да можемо да се договоримо. Било би рационално да се опозиција што пре договори о заједничком наступу", рекао је Јеремић за ТВ Наша.

Јеремић је навео да "назадни систем" може бити промењен само "ударцем аждаје у главу" и истакао да су за то београдски избори добра прилика коју би требало искористити.

 

 

Поводом кандидатуре Драгана Ђиласа за градоначелника Београда, Јеремић је рекао да ће Народна странка ускоро донети одлуку о томе да ли ће подржати Ђиласа, уз подсећање на своја ранија неслагања са бившим председником Демократске странке.

"Морамо, међутим, оставити личне сујете по страни. Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић је на састанку са Ђиласом цитирао народну узречицу да се, када су деца болесна зову и стричеви са којима не разговарате", навео је Јеремић.

Председник Народне странке је као нови пример бахатости власти навео пластичну новогодишњу јелку у центру Београда, која је требало да буде плаћена 83.000 евра, рекавши да кроз руке властодржаца пролази толики новац да им ни 83.000 евра за јелку не изгледа много.

"За новогодишњу шараду издвојиће 100.000 евра за концерт, више од 200.000 евра за ватромет и милион и по евра за осветљење. То се догађа у граду у којем више нема бесплатних уџбеника, деца се лече СМС порукама, болнице се распадају и нема довољно вртића, а власт прави певајућу фонтану за два и по милиона евра, планира јарбол од два милиона", рекао је Јеремић.

Он је указао да Народна банка Србије (НБС) крши закон користећи девизне резерве за сервисирање јавног дуга тако што обавезе по доспелим обвезницама плаћа из девизних резерви.

"Питам да ли је чињеница да су у новембру девизне резерве смањене за 655,9 милиона евра по основу доспећа хартија од вредности Републике Србије, као што је саопштила НБС, исплаћене за раздуживање, односно плаћање хартија од вредности. То није рачуноводствена смицалица, него озбиљно кршење закона. Ко ће за то да одговара, гувернер, премијер или Александар Вучић који је и гувернер и премијер и све остало", рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је истакао да је борба против корупције и криминала лажна и додао да Вучић користи партијске скупове за најаве хапшења, док се новцем грађана из буџета плаћају огромне одштете онима који су ухапшени без основа.

"Виши суд у Београду је у претходне две године, од 4. јануара 2016. године био у блокади 714 дана због 26 милиона динара које би требало да исплати људима које су ухапсили на правди Бога да би доктор Небојша Стефановић могао да се слика и показује да се бави борбом против корупције", рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, рекао је да је дводневна посета Вучићу Москви пример неприпремљене посете, јер нема готово никаквих резултата.

"Колико је посета садржајна, најбоље говори сам Вучић који на Црвеном тргу стаје и даје изјаву домаћим медијима и каже да су због њега чистили снег на улицама Москве и да је то невероватна част, толико да му је било непријатно. Када изјави нешто тако, не може да вас не забрине његово стање свести", рекао је Јеремић.