Народна странка

Јеремић: Нова реалност, створен други пол на политичкој сцени

Јеремић: Нова реалност, створен други пол на политичкој сцени

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је задовољан резултатом листе "Драган Ђилас - Београд одлучује. Људи побеђују" на београдским изборима, јер је створена нова реалност у којој је Народна странка постала окосница опозиције и јер на политичкој сцени сада постоји и други пол наспрам Српске напредне странке, а не само „опозициони пигмеји“.

„У Србији је данас на сцени опозициона снага која ће након следећих парламентарних избора бити власт и мислим да је то свима јасно. Народна странка има све разлоге да буде задовољна јер постојимо свега пет месеци а били смо једна од окосница наше листе, која је освојила уверљиво највише гласова од свих опозиционих групација“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је изразио жаљење јер у већини странака праве опозиције није било слуха за позиве Народне странке на уједињење и упозорења да ће остати испод цензуса и поклонити гласове СНС-у, и додао да је „испод цензуса остало више од 20 одсто опозиционих гласова“.   

„Није тешко израчунати да СНС данас не би био на власти у Београду да се опозиција ујединила. Не чини ме нимало радосним то што се показало да сам био у праву, изгубљени су гласови незадовољних грађана који желе промене“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је оценио да су недељни избори за Скупштину Београда „најнерегуларнији избори у историји вишестраначја“ у Србији и да је СНС прибегао „отвореном разбојништву“ каквом није прибегавао ни Слободан Милошевић.

„То није била прикривена крађа, него отворено разбојништво после којег више нема назад. Криминални режим је скинуо маску и ушао у терминалну фазу. Нисмо чули приче, него смо видели снимке о нескривеним нерегуларностима. Довели су десетине хиљада људи ван Београда да гласају, копије бирачких спискова дељене су активистима СНС-а, а постоје и снимци плаћања гласова“, рекао је Јеремић.

Упитан о наставку сарадње са Драганом Ђиласом, Јеремић је одговорио да је потребно наставити разговоре са свима, и додао да су недељни избори „лекција свима да се уразуме“.

Јеремић је, поводом јучерашњих локалних избора у Бору, рекао да је листа уједињене опозиције у том граду предвођена Народном странком постигла добар резултат, упркос „разбојништву СНС-а без преседана“, према којем су догађаји у Београду песма.

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић рекао је да ће та партија обележити парламентаризам у Србији не само у наредним годинама, него и у наредним деценијама.

„Нисмо завршили посао, али смо га почели и учињен је важан корак. Београђани и грађани Србије од данас имају на кога да се ослоне“, рекао је Јовановић.