Народна странка

Вучинић Вучићу: Власт ме блати јер нисам подлегао притисцима

Вучинић Вучићу: Власт ме блати јер нисам подлегао притисцима

Одговор члана Председништва Народне странке Владимира Вучинића

Поводом јучерашње изјаве председника Србије А. Вучића, које су медији пренели у тексту „Правосуђе у Србији неефикасно и изложено политичким утицајима, али то је наслеђено“, с обзиром да се исто очигледно односи на мене, најодлучније демантујем да то, што сам пре око месец дана постао члан нове политичке странке, може имати било какве везе са неефикасношћу правосуђа, која се иначе, не мери у тако кратком периоду.

Ноторна је неистина да сам био нечији „приватни судија“, и то износе они који се не мире са мојим непристајањем да будем њихов „партијски судија“.

То што је правосуђе, како први пут признаје и актуелна власт, неефикасно, може бити само последица њене неспобности да организује рад правосуђа.

Такође, то је резултат и погрешних и злонамерних одлука појединих послушника на руководећим местима у суду, које су приморале неке квалитетне судије да напусте правосуђе, док је премештање судија из једног у друго одељење, мимо било каквих правила, критеријума и стварне потребе, нанело несагледиву штету српском правосуђу.

За то ће једног дана морати да се положе рачуни грађанима.

Јасно је да сада, они који су тиме унизили правосуђе, доводећи га на руб пропасти, на овај или сличан начин „перу руке“, безуспешно блатећи оне, који бранећи част и достојанство судијске функције и правосуђа, нису подлегли њиховим притисцима и уценама.

Случај „судије Вучинића“, је управо у неким домаћим, али и иностраним званичним извештајима, приказан као пример притиска извршнена судску власт, односно судијску независност, што се оваквом изјавом са места председника Републике, понавља и потенцира, у односу на актуелне судије које часно и одговорно обављају своју функцију.