Народна странка

Гајић: Надлежни нису у стању да брину о јавној безбедности

Гајић: Надлежни нису у стању да брину о јавној безбедности

„Број убистава на улицама Србије показује да министар позиције, директор полиције као и  републички јавни тужилац нису у стању да раде свој посао и због тога би требало да поднесу оставке или буду смењени са тог места“, оценио је председник Правног савета Народне странке адвокат Владимир Гајић гостујући у емисији „Зумирање“.


Он је упозорио да у Србији постоји „паралелна структура која је преузела власт над јавном безбедношћу“ у Србији.


„Суштина је да се за шест година у Србији десило 85 ликвидација, а само неколико њих има своје исходиште у процесима пред судовима, док се остали воде као нерешени.  Ако пођемо од претпоставке да држава није умешана, то указује да постоји једна паралелна структура која, уместо полиције, одлучује о јавној безбедности грађана Србије“, рекао је Гајић и додао да објективну одговорност за такво стање имају министар Стефановић, директор полиције Ребић и Републички јавни тужилац Загорка Доловац, који „нису способни да раде свој посао“. 


На питање да ли је адвокатура у Србији постала високо-ризична струка Гајић је одговрио позитивно и додао да у прилог томе говори чињеница да је за последње две године убијено три адвоката.


Говорећи о случају убиства адвоката Мише Огњановића, Гајић је истакао да је неопходно да надлежне институције разјасне све у вези са наводима да је Огњановић био под полицијским мерама које је одредио суд по захтеву специјалног тужиоца.


„Информацију о томе нико није демантовао, тако да је неопходно да добијемо одговоре зашто је Огњановић био на мерама, ко је, и из ког разлога, од полицијских службеника предложио завођење мера, колико су дуго оне трајале и да ли су оне прекинуте након његовог убиства или су настављене, као у случају Ћурувија или Драшковић“, рекао је Гајић.


Коментаришући одлуку већине Градске скупштине Београда да одбије предлог одборника Народне странке Николе Јовановића да се на седници расправља о безбедности у Београду, Гајић је оценио да је то начин власти да прикрије истину.


„Министар Стефановић говори да је стопа криминалитета смањена, а истина је да ми живимо у држави која почиње да личи на Напуљ из педесетих година у коме у сред дана имамо експлозије аутомобила и двадесет две ликвидација само током 2018. године“, рекао је Гајић и додао да су криминал и корупција у Србији попримиле „ендемске размере“ и да је општи утисак да је граница између криминала и власти готово избрисана.