Народна странка

Уставни амандмани у циљу веће контроле правосуђа

Уставни амандмани у циљу веће контроле правосуђа

На трибини под називом „Независност правосуђа из угла адвокатуре“ одржаној на Правном факултету Универзитета у Нишу говорили су председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић, председник Ресорног одбора за правосуђе Народне странке адвокат Боривоје Боровић, као и адвокат и бивши судија Специјалног суда и члан председништва Народне странке Владимир Вучинић.

У препуном амфитеатру, студенти су могли да чују више о томе како је бити правник, науче нешто о домаћем правосуђу и изазовима са којима се сусрећу они који се баве овим послом.

Гајић је истакао да Србија нема традицију независног судства и да ,од три гране власти, егзистира искључиво извршна власт.

“Правосуђе у Србији биће још више под контролом извршне власти, уколико буду усвојени уставни амандмани које је предложила Влада Србије”, рекао је Гајић.

Он  је подсетио да је за независну и слободну адвокатуру у Србији најпре неопходно независно судство, као и независан тужилац.

“Уз помоћ пропорционалног изборног система, народ свој суверенитет предаје у руке носиоцу изборне листе који је истовремено и шеф државе и шеф партије на власти. Тако смо вољом народа дошли до циља који је "Један вођа, једна странка и један народ"” казао је Гајић. 

Адвокат Боровић је рекао да је улога адвоката да "штити слободе и права грађана” и додао да се  Србија данас бори за елементарне људске слободе и права грађана. 

Говорећи о предлозима уставних амандманина Боровић је рекао да су правосуђе, наука и адвокатура сагласни да су предлози усмерени ка очувању политичке контроле правосуђа. 

Адвокат Владимир Вучинић се осврнуо на стање у српском правосуђу.

“Наше правосуђе је сведено на изреку “кадија те тужи, кадија ти суди””, рекао је Вучинић и додао да је Србија још у  доба цара Душана штитила независност судије, док данас судије суде под притиском и у страху од представика власти.

Трибину, којој је присуствовао велики број студената, организовала је организација Европског удружења студената права и младих правника Ниша.