Народна странка

Стефан Јовановић: Унети у Устав да нема застаревања пљачке у приватизацији

Стефан Јовановић: Унети у Устав да нема застаревања пљачке у приватизацији

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић изјавио је данас да се та партија залаже да у Устав Србије буде уведено начело по којем неће застаревати кривична дела проистекла из злоупотреба у приватизацијама, како би били кажњени сви који су се обогатили на рачун осиромашеног народа.

„То ће бити гаранција да се неће извући нико ко се обогатио на народној грбачи и да ће сви одговарати када се успостави независно правосуђе, које ћемо почети да градимо првим даном ступања Народне странке на власт. Надам се да ће се то догодити што пре“, рекао је Јовановић телевизији Наша.

Генерални секретар странке Вука Јеремића је истакао да се Народна странка залаже и за увођење независног тужиоца задуженог за високу корупцију и доношење Закона о испитивању порекла имовине јавних функционера од 1990. године.

„Гарантујемо да ћемо одмах по ступању на власт подвући црту и предложити сет системских закона о борби против корупције и акциони план за њихово спровођење. Свако ко је злоупотребио јавну функцију мораће да одговара. Како је могуће да политичар са платом од 800 евра купи стан од 400.000 евра? То ће детаљно испитати специјални тужилац који ће бити потпуно независан и имаће пуне руке посла“, навео је Јовановић.

Генерални секретар Народне странке је као пример навео Румунију, где је тужитељка Лаура Коваши у последњих неколико година процесуирала премијера, пет министара и десетине посланика, укупно 500 вршилаца јавних функција, и у просеку оптужује четири јавна функционера дневно.

„Такав тужилац, независан и агилан, преко је потребан и Србији“, рекао је Јовановић.