Народна странка

Ковачевић: Бела куга и егзодус младих се не решавају увозом људи

Ковачевић: Бела куга и егзодус младих се не решавају увозом људи

Народна странка од Александра Вучића захтева разјашњење његове изјаве да би Србија требало да решава проблем беле куге насељавањем и асимилацијом миграната.

Србија има морални императив да покаже хумани однос према расељенима, јер је наш народ само у прошлом веку преживео четири избегличка таласа.

Имајући у виду то наше специфично искуство, осећамо посебну обавезу да покажемо солидарност и хуманост према људима који последњих година напуштају кризна подручја у свету.

Народна странка, међутим, сматра да је основни задатак председника и Владе Србије да спрече егзодус у иностранство наших људи, који у сопственој држави не могу да нађу пристојан посао, нити да добију подршку за заснивање или проширивање породице.

Белу кугу и рекордни одлазак људи из Србије требало би „лечити“ ефикасном државом, одрживом привредом, нормалним системом вредности у друштву, као и активном политиком подршке породици, а не увозом људи из иностранства.

Девастирана и исцрпљена Србија нема привредни, просветни, културни, ни медијски капацитет да успешно интегрише невољнике из света, јер ни сопствене избеглице из деведесетих година прошлог века није успела да у потпуности збрине и помогне им да стану на своје ноге.  

Ако већ цитира Ангелу Меркел као узор, позивамо Вучића да се на њу угледа и по питањима правне државе, ефикасне привреде и социјалне заштите људи.

Захтевамо од председника Србије да престане да вређа свој народ називајући га „ксенофобичним“, већ да преузме одговорност за то што под његовом влашћу рекордан број људи напушта земљу и за то што смо по свим економским параметрима на самом зачељу Европе.

Потпредседник Народне странке
Синиша Ковачевић