Народна странка

Савез за Србију: Бојкот незаконитих избора у Кули, Кладову и Дољевцу

Савез за Србију: Бојкот незаконитих избора у Кули, Кладову и Дољевцу


Савез за Србију бојкотоваће ванредне изборе у Кули, Кладову и Дољевцу, јер су вештачки изазвани и незаконито расписани, али и захтевати од Уставног суда оцену о уставности и законитости, као и привремену меру обустављања свих предизборних радњи.

Нити у једној од ове три општине нису испуњени законом прописани услови за распуштање локалних скупштина, а тиме и расписивање избора. У Дољевцу није прошао законски рок од месец дана откако је председник општине поднео оставку, а да нови није изабран, док у Кули и Кладову оставке председника нису чак ни константоване на скупштинским седницама, већ су одборници о томе сазнали из медија. Није испоштована ни императивна законска одредба о “избору новог председника општине”, нити је седница са тим дневним редом сазвана и у једној од ове три локалне самоуправе, иако у све три ове општине СНС има апсолутну већину.

Упркос овом грубом кршењу закона, избори су расписани, чиме је озваничен почетак системског уништавања локалних самоуправа од стране централне власти, односно једног човека. Савез за Србију неће учествовати у прљавој игри режима којом Кулу, Кладово и Дољевац злоупотребљава као показну вежбу дириговања избора и покоравања бирача.

Предлог о оцени уставности и законитости, Уставном суду поднеће народни посланици странака и покрета који чине Савез за Србију, а биће позвани и остали опозициони посланици да се придруже иницијативи како би се заједнички стало на пут незаконитој ујдурми у режији Александра Вучића.