Народна странка

Трстеник: Ко данас слави Дан Прве петолетке?

Трстеник: Ко данас слави Дан Прве петолетке?

У Трстенику је данас све било у знаку „Прве петолетке“. Славили су се успеси, резултати и победе. Након више од шест деценија, 23. март, дан оснивања „Прве петолетке“ бивши радници дочекују без динара у џепу и без одговора на питање зашто и по којем критеријуму је актуелна власт одлучила да се највећи део ППТ гурне у стечај.

Председник Општинског одбора Народне странке Трстеник др Владан Миодраговић каже да данас дан предузећа прославља само неколицина  појединаца, директора и људи блиских Српској напредној странци, у чијем је интересу највећи део фабрике гурнут у стечај, а они преузели послове, купце и све што су деценијама стварале генерације радећи у ППТ.

Миодраговић подсећа да је ППТ запошљавала више од 15.000 радника, преживела ратове и санкције, економске кризе, али није преживела владавину Александра Вучића и Српске напредне странке. Вучићевом режиму је било потребно четири године да од 2012. године до 2014. године гурне ППТ у стечај.

Указивали смо и борили се свим политичким средствима да докажемо власти да фабрику која 70 одсто својих производа извози и чији радници примају редовне зараде, имају оверене здравствене књижице и фабрику која нема комерцијалне дугове, не би требало гасити, него сачувати радна места и производњу и прогласити је за предузеће од стратешког значаја за државу.

Нажалост, интерес појединаца блиских СНС-у и Владе Републике Србије био је да се фабрика гурне у стечај, а они направе приватну фирму, закупе хале од стечајног управника и новац гурну у своје приватне џепове, уместо да га дају радницима и држави.

Општински одбор Народне странке Трстеник свим бившим радницима ППТ, који су градили фабрику и Трстеник, уз сећање на лепша времена, честита дан када је почео да ради један од највећих гиганата у бившој Југославији.