Народна странка

Санда Рашковић Ивић поводом Дана породице: Корените друштвене промене услов за опстанак породице

Санда Рашковић Ивић поводом Дана породице: Корените друштвене промене услов за опстанак породице

Народна странка свим породицама у Србији честита 15. мај, Међународни дан породице.

Данас би, ипак, требало рећи да породицама није лако и да је породични склад је пречесто сломљен због сиромаштва и пратећих нуспојава, попут алкохолизма и породичног насиља.

Готово трећина породица у Србији живи испод линије сиромаштва, а пословица каже: "Кад сиромаштво закуца на врата, љубав излети кроз прозор“.

Породично насиље према женама и деци је у порасту. Нарочито страдају жене које су стуб породице, јер њих понижавају и послодавци.

У текстилној фабрици у Смедереву неколико жена је отпуштено, јер су на својим Фејсбук профилима подржале штрајк који је избио пошто турски послодавац месецима није исплаћивао накнаде за прековремени рад, иако је од државе Србије добио огромне финансијске подстицаје.

Раднице властита држава  није заштитила. За породицу, а нарочито за децу, тај "мачин динар"  је важан и "сладак".

Млади се због свеопштег безнађа у друштву тешко одлучују да заснују породицу. Све више њих одлази из Србије и тако "гласајући ногама" показују шта мисле о друштву, власти и свим мерама које она предузима.

Здравље, школовање, посао, поштовање, безбедност и међугенерацијска солидарност основа су сваког нормалног породичног живота.

Корените друштвене промене које би произашле из промене власти су једини лек да породица као институција у Србији опстане, да се број породица увећа и да породица поново постане најсигурније место.

 

Санда Рашковић Ивић

потпредседница Народне странке, шефица Одбора Народне странке за породицу, социјална питања, рад и запошљавање