Народна странка

Србија под напредњацима тоне у медијски мрак

Србија под напредњацима тоне у медијски мрак

Поводом 3. маја Светског дана слободе медија, Народна странка упозорава да се медијске слободе у Србији под влашћу Српске напредне странке непрекидно урушавају по свим међународно признатим критеријумима и да су притисци на новинаре све већи, а њихове плате све мање.

Србија је на листи медијских слобода Репортера без граница само у последњих годину дана пала чак за 10 места, док је Европска комисија у свом годишњем извештају о Србији истакла да политички и економски утицаји на медије представљају разлог за забринутост те да није остварен никакав напредак у слободи изражавања.

Управо због ових примедби председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић били су принуђени да обуставе рад на медијској стратегији и објаве да ће овај процес започети од почетка уз укључење ОЕБС-а.

Минулу годину обележили су не само вербални и физички напади на новинаре, чак и на инаугурацији предеседника Србије, већ и блокаде рачуна великих медијских кућа и драматичне злоупотребе у систему пројектног финасирања. Ако се томе дода да је држава преко јавних предузећа највећи оглашивач у српским медијима, јасно је да то отвара могућност уцена и утицаја на уређивачку политику.

Просечна плата новинара данас је мања од просечне плате у Србији, док новинари трпе формалне и неформалне притиске, што због егзистенијалне угрожености и страха од губитка посла доводи до аутоцензуре.   

Народна странка подсећа да упркос обећањима власти и чињеници да је пре скоро шест година формирана и Комисија за истрагу убиства новинара још нису разјашњена убиства Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, као ни покушај убиства Дејана Анастасијевића.  

Народна странка се залаже за транспарентност власништва у медијима, независну уређивачку политику и побољшање материјалног положаја новинара.

Народна странка ће учинити све да у Србији ослобођеној од напредњачке власти буду створени услови за пуну слободу медија у којима ће новинари радити без притисака и за плату достојну те одговорне професије.