Народна странка

Санда Рашковић Ивић и Дијана Вукомановић: Небојша Стефановић је организатор изборне крађе

Санда Рашковић Ивић и Дијана Вукомановић: Небојша Стефановић је организатор изборне крађе

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић и чланица Председништва Народне странке Дијана Вукомановић указале су данас на бројне очигледне неправилности на недељним изборима за Скупштину Београда и затражиле одговорност министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, кога су означиле као саучесника и организатора великих изборних малверзација.

Санда Рашковић Ивић рекла је да министар унутрашњих послова и председник београдског одбора Српске напредне странке Небојша Стефановић одговоран за бројне неправилности у вези са изборима за одборнике Скупштине Београда, који су одржани у недељу, 4. марта.

Потпредседница Народне странке на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекла да је Стефановић "мегаманипулатор, саучесник и организатор изборних мегамалверзација".

Санда Рашковић Ивић прочитала је листу кривичних дела против изборних права из Кривичног законика која су евидентирана у током изборног процеса и на дан избора.

Она је казала да су у изборном дану, између осталог, људи масовно довођени на гласање, да су повређена бројна права, попут права на кандидовање, што се односи на Луку Максимовића, познатог као Љубиша Прелетачевић Бели, затим на право гласања,  забележено је давање мита, а постојали су и паралелни бирачки спискови.

Санда Рашковић Ивић је рекла да су бирачи спречавани да гласају, састављани су нетачни бирачки спискови, нападани посматрачи, забележен је "бугарски воз", колективно гласање, вишеструко гласање, као и преношење информација о томе ко је за кога гласао.

Она је навела да је забележено колективно довођење људи из других крајева Србије на гласање у Београд, јер им је омогућено да промене пребивалиште, што је урађено чак и са мигрантима, којима су личне карте издате два дана пре гласања.

"Имамо снимљене људе који су добили 2.000 динара за гласање, снимљене су и локације где се примају паре за гласање. Такође, 4.000 људи примило је у Београду социјалну помоћ баш пред изборе и тако су увучени у сиву зону криминала", навела је Санда Рашковић Ивић.

Она је истакла да су у те нелегалне радње увучени су и председници разних удружења хендикепираних особа, јер је од њих тражено да буду потписници подршке листи Српске
напредне странке (СНС) и Александра Вучића "1.000+".

Санда Рашковић Ивић је рекла да је занимљиво то што ће Стефановић бити овлашћени предлагач полицијских закона који су на дневном реду седнице Скупштине Србије, која касни неколико месеци.

"То су више-мање технички закони везани за ЕУ. Али, ту неће бити предлог закон о БИА, који говори о тоталној централизацији тајне полиције и о томе да се Србија претвара у полицијску државу. Зашто су ови нежни и благи закони стављени данас - зато да би се показало ЕУ како ова власт све слуша и усваја законе који су у складу са ЕУ", рекла је Санда Рашковић Ивић.

Дијана Вукомановић је затражила од Министарства унутрашњих послова да одговори на питање колико је пријава пребивалишта регистровано у Београду од 1. септембра 2017. године до 1. марта ове године и колико је у истом периоду људи одјављено на територији Србије.

"Степен нерегуларности избора је озбиљан и, ако надлежни не реагују, овај процес ће се наставити", рекла је Дијана Вукомановић.