Народна странка

Народна странка: Процесуирати одговорне за пожар у „Еколуксу“

Народна странка: Процесуирати одговорне за пожар у „Еколуксу“

Ресорни одбор Народне странке за заштиту животне средине апелује на инспекцију за заштиту животне средине при Градској управи града Пожаревца да поднесе кривичне пријаве против одговорних лица за пожар који се догодио 2. јула 2020. године у “Еколуксу” у Пожаревцу. Основи за кривичну пријаву јесу озбиљно кршење Устава Републике Србије (чл. 24 Право на живот, чл. 51 Право на обавештеност, чл. 74 Здрава животна средина), Закона о заштити животе средине, Закона о управљању отпадом и међународне Архуске конвенције. У складу с тим, захтевамо реакцију не само челних људи Градске управе града Пожаревца, већ и представника поменуте компаније, како би се одговорни привели лицу правде, као и ради добијања конкретне званичне информације о узроку и последицама самог пожара, а која би била јавно доступна.

Кинеско – белгијски „Еколукс” већ две године производи рециклиране грануле и флекице од пластике надомак самог градског насеља, у оквиру индустријске зоне у Пожаревцу. Међутим, ова компанија још пре стравичног јулског пожара није поступала у складу са законом, нарочито када је реч о законским прописима о складиштењу и третману опасног и неопасног отпада, тако што је, између осталог, складиштила и третирала отпад на местима непредвиђеним и недозвољеним (без поседовања дозволе) за исто, која нису технички опремљена и која нису покривена системом за спречавање акцидената и удеса. Осим тога, компанија не води дневне евиденција о отпаду у складу са Законом о управљању отпадом. Наведене податке сматрамо кључним узроком за избијање пожара у јулу 2020. 

Завод за јавно здравље Пожаревац је на захтев компаније "Еколукс" израдио Извештај о загађењу ваздуха изазваног пожаром, у коме је квалитет ваздуха након акцидента оцењен категоријом 3, као прекомерно загађен. Прекорачење граничних и толерантних вредности уочено је у високој концентрацији  тешких метала попут бензо А пирена, арсена и никла у ПМ 10 честицама. Одбор за заштиту животне средине Народне странке стога упозорава да поменути параметри (тешки метали) могу озбиљно дугорочно угрозити квалитет јавног здравља Пожаревљана, јер кроз токсично дејство могу изазвати бројна канцерогена обољења, респираторних болести и појаву низа хроничних болести.  

Полазећи од чињенице да је Република Србија још 2009. године ратификовала Архуску конвенцију и тиме се обавезала на благовремено и потпуно обавештавање о стању заштите животне средине, Одбор за заштиту животне средине Народне странке инсистира на доследној примени мера заштите права и слобода прокламованих овом конвенцијом. Свесни да градска власт у Пожаревцу и Министарство заштите животне средине нису стали на страну заштите јавног, већ приватног интереса, инсистирамо на јавном активном притиску на јавне институције, превасходно у овом граду, ради заштите права и слобода загарантованих Уставом Републике Србије и Архуском конвенцијом. У складу с тим, апелујемо нарочито и на јавно тужилаштво, у циљу примене кривичних санкција против лица одговорних за непоступање у складу са Законом о управљању отпадом, угрожавање живота, здравља и сигурности грађана Пожаревца, те и заташкавање целокупног случаја ради избегавања одговорности.  

Одбор Народне странке за заштиту животне средине