Народна странка

Рашковић Ивић: Буџет Србије за 2018. годину је предизборни

Рашковић Ивић: Буџет Србије за 2018. годину је предизборни

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић је данас оценила да је Предлог државног буџета за 2018. годину предизборни, ради "одбране престола".
Она је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије рекла да буџетом нису предвиђене реформе јавних предузећа и губиташа.

"Нема ни речи о томе да се укине забране запошљавања у државном сектору, која се односи на професоре, лекаре, медицинске сестре. Нема ни речи о забрани партијског запошљавања које цвета у Србији", рекла је она.

Санда Рашковић Ивић је указала да буџет предвиђа повећање плата и пензија, а да су из Владе Србије саопштили да пензије никада у историји нису биле веће.

"Ја морам да их исправим, јер је 2008. године просечна пензија била 237 евра, а да данас износи 199 евра. Након повећања, пензије ће бити 209 евра, што значи да недостаје скоро 30 евра да би биле једнаке онима из 2008. године", рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је указала да у Предлогу буџета има пуно бесмислених пројеката као што су жичара од Калемегдана до ушћа Саве у Дунав и аутопут Ниш-Приштина.

Указала је и да је повећан буџет Министарства одбране, а да нико не зна за шта су та средстава намењена и нагласила да нема повећања за школство, културу, науку, што би требало да буду главне ствари.

Нагласила је да се 50 одсто буџета убира из "пројекције наплате" ПДВ и упитала шта ће се десити ако ти приходи не буду наплаћени и ко ће због тога први да страда.

"Некритички су у буџету стављене субвенције, које су повећане, нарочити за пољопривреду, али су нетранспарентно представљене, па се не зна колико ће добити на пример Ал Дахра, Тенис, а колико спрски сељак", рекла је Санда Рашковић Ивић.