Народна странка

Понош: Међусобно уважавање предуслов успешности протеста

Понош: Међусобно уважавање предуслов успешности протеста

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да је главни предуслов да се протести одрже међусобно уважавање свих актера протеста.

„Грађани не шетају да би подржали неку политичку партију, већ да би ствари вратили у нормалу. Да бисмо имали просперитетну и безбедну будућност, прво морамо да имамо уређено друштво, здраву економију и функционалну демократију”, казао је Понош гостујући у емисији Минут до 12.

"За то морамо да се изборимо притиском на улици, притиском на институције, придобијањем подршке грађана, ширењем протеста у унутрашњости. Треба обзнанити да се то дешава у Србији и у утицајним страним медијима, јер више нас је који овде демонстрирамо него жутих прслука у Француској. Такође, неопходно је и да се сви актери међусобно уважавају,  јер само тако ови протести могу да буду успешни," истакао је Понош.

Он је додао да је за учинковитост протеста неопходно дефинисати узлазну, а не излазну стратегију.

“Морамо да се договоримо шта је циљ, а то је да успоставимо нормалан систем у којем ће у следећем кораку моћи да се надмећу различите политике. До тога се долази преко демократских и фер избора, јер такве изборе ће садашња власт сигурно изгубити”. 

"Протесте треба политички артикулисати и усмерити ка циљу који је очигледан - Вучић мора да оде, а то ће се десити на првим регуларним изборима у Србији, који се траже овим протестима. Предуслов за слободне изборе су слободни медији. Ни један учесник протеста нема право да са Олимпа држи лекције осталим учесницима протеста и дели лиценце ко је исправан, а ко не. То што се неко попео на камион не квалификује га да присваја протесте и одређује шта је морална вертикала.”, поручио је потпредседник Народне странке.

Говорећи о трци у наоружању и стабилности у региону, Понош је констатовао да "је у питању трка пужева, а да највећи безбедносни ризик за Србију представљају они који седе у Савету за националну безбедност Србије. Они у цивилу. Они су већи ризик за Србију од војних и свих других претњи по безбедност наше земље”, казао је Понош.


Он је рекао и да је посета руског председника Владимира Путина свакако значајна за Србију, али да ју је власт, као и односе са Русијом, злоупотребила.

„Потребно је одржавати добре односе са Русијом, првенствено око решавања питања Косова, узимајући у обзир позицију коју Русија има у УН, али и економске и војнe сарадње. То је гурнуто у други план карневалским приступом тој посети“, рекао је Понош.

Он је указао и на лошу организацију попут „блокирања града због 50 хиљада људи који су против своје воље доведени на дочек“ и непримерене гестове као што је „мољењe Путина преко патријарха да се обрати грађанима, док Шешељ искаче из крипте, а члану Синода је забрањен приступ."

Говорећи о потенцијалним изборима, Понош је истакао да су Вучићу избори потребни како би „добио легитимитет за  кораке које намерава да предузме по питању предаје Косова“.

„Верујем да се Вучић спрема за изборе, али је тешко да ће их ове године бити, а да буду фер и поштени. Опозиција на такве, недемократске, изборе не сме да пристане, јер не служе интересима грађана, већ само продужетку Вучићеве диктатуре“, поручио је Понош.

“Ако одлучи да распише своје изборе – супер. Нека изађе на изборе са СРС, ЛДП и СПС.  Треба да их добије са 90% гласова, па да будемо као Северна Кореја. Ствари треба оголити до краја”, закључио је Понош.