Народна странка

Народна странка: Линглонг и Фабрика воде пројекти штетни по Зрењанин

Народна странка: Линглонг и Фабрика воде пројекти штетни по Зрењанин

Народна странка упозорава да су фабрика гума Лингонг и Фабрика за пречишћавање воде лажни пројекти који неће допринети побољшању кватитета живота у Зрењанину и околини, већ само нанети још већу еколошку штету.
Повереница Народне странке Зрењанин Наташа Велемир изјавила је да већ 17 година Зрењанин нема воду за пиће, док је читав Банат у проблему са снабдевањем водом.

"Власт је 2015. потписала уговор са јединим понуђачем, а то је фирма која није задовољавала ниједан правни критеријум. Те је конзорцијум од три компаније од које су две на истој адреси у Београду са једним јединим запосленим. Дали су нереална обећања да ће сва околна села добити чисту воду до краја године што показује да је једини циљ био профит тих компанија које су очигледно блиске власти“, рекла је Велемир у програму „Отворено“.

Она је подсетила да је фабрика „Васертехник“ већ раније нудила решење за производњу чисте воде, али да је власт уговор са њима раскинула јер „им је било скупо“.

„Тих 20 милиона евра је било много, а Град је у међувремену потрошио више од 60 милиона евра на флаширану воду. Такође је недавно потписан уговор са арапском фирмом о изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода у вредности од 20 милиона евра. Оваквим потезима градски челници поново занемарују општи јавни интерес и интерес грађана“. 

Члан Народне странке Зрењанин Гојкан Стојиновић истакао је да кинеска фабрика гума Линглонг упорно одбија да пружи одговоре у вези са првом и другом Студијом о процени утицаја на животну средину.

„Грађани још увек нису довољно свесни колика се штета наноси овим пројектом јер га власт представља као инвестицију. Све што ми добијамо је 1 000 најниже плаћених места, за шта је Зрењанин поклонио инвеститору 1 000 хектара земље прве класе уз субвенције“, рекао је Стојиновић.

Он је упозорио да се Царска бара, станиште заштићених врста флоре и фауне, налази на 2 км од фабрике, док је водоизвориште удаљено 6 км.

„Линглонг већ буши бунаре на тој локацији, а да није претходно урађена никаква валидна студија како ће то утицати на поџемне токове и снабдевање града водом јер је потрошња за фабрику 20 одсто потрошње на нивоу целог града“.

Председница Градског одбора Ужице Ивана Парлић подетила је на то да су Јавне расправе о студији о процени утицаја на заштиту животне средине у Новом Саду и Зрењанину одржане без присуства грађана, али и без присуства медија.

„Исто се догодило и у Лозници у вези са компанијом Рио Тинто. То није случајно. Матрица је иста, да јавност остане ускраћена за већину релевантних података“, рекла је Парлић.

Она је рекла да су грађани у Србији у праву када кажу да је њихов град најзагађенији и подсетила да је Србија прва у Европи по смртности од загађења.

„Да ли треба да се навикнемо на термине попут нужног зађађења које нам власт намеће или ћемо се сви заједно изборити за чистији и здравији Зрењанин и читаву Србију?“