Народна странка

Народна странка: Власт не испуњава обећања о решавању загађености реке Криваје у Бачкој Тополи

Народна странка: Власт не испуњава обећања о решавању загађености реке Криваје у Бачкој Тополи

Представници Ресорног одбора за заштиту животне средине Народне странке, обишли су у недељу 24.1.2021. год. општину Бачку Тополу. Овом приликом обишли су реку Кривају и разговарали са грађанима о еколошким проблемима са којима се сваки дан суочавају. Градске власти су већ у неколико наврата од 2013. године најављивали решавање еколошких проблема на територији ове општине, истини за вољу кренули су спорадични пројекти да се реализују али доста споро и још увек без ефекта на стање животне средине у овој општини. Разна еколошка удружења стално алармирају јавност по питању проблема у реци Криваји, међутим мало ко за ове проблем има слуха. Народна странка је решена да се о свим еколошким проблемима говори јавно. Да грађани знају у сваком моменту какав ваздух удишу, какву воду пију или у каквој се реци купају, каквог квалитета храну једу. Просто ови чиниоци животног стандарда су нераздвојиво везани и свако од нас има право да зна у каквој средини живи.

Река Криваја протиче кроз више општина на територији АП Војводина, дуга је преко 100km. Највећи али не и једини, изазов има управо на делу тока кроз општину Бачка Топола, где се у њу улива поред градске канализације сва техничка и индустријска вода, која долази из неколико погона на територији ове општине. Најзначајнији загађивач је свакако погон 'Топико Перутнина Птуј' (кланица и прерада живинског меса) која испушта огромне количине органског загађења директно у Кривају без икаквог претходног третмана. Сведочења ондашњих ловаца су да пси лако пређу са једне обале на другу преко очврсле животињске масти која плута на води.

Уверили смо се да је стање на реци Криваји катастрофално, да је река потпуно “мртва” на делу тока низводно од општине Бачка Топола.

Општинске власти су грађанима обећале изградњу погона за прераду отпадних вода до средине лета 2021. године, мада преко 50 одсто општине нема изграђену канализациону мрежу. Такође дата су  обећања да ће погон за прераду живинског меса 'Топико Перутнина Птуј' направити пречистач својих индустријских вода. Народна странка ће на терену, заједно са еколошким друштвима, пратити да ли су дата обећања реализована и бити ту да народу укаже на све пропусте ако их буде било.

Одбор Народне странке за заштиту животне средине