Народна странка

Народна странка: Грађане Сурдулице трује фабрика „Кнауф инсулатион“

Народна странка: Грађане Сурдулице трује фабрика „Кнауф инсулатион“

Градско насеље на југоистоку Србије са око 11 000 становника под константним је удараом на живот и здравље становника.

Обично када говоримо о загађењу ваздуха, људе то прво асоцира на велике градске центре, међутим ситуација у Србији је све гора и гора, па тако мања места која обилују природним добрима, бањским лечилиштима, квалитетном водом и ваздухом све више страдају од немара власти, или је то можда смишњено и уносно затварање очију пред истином.

Градић о коме говоримо датира још из 1530. године, налази се у подножју Власине и јасно је сад свима да обилује природним добрима за леп и дуг живот становника. Међутим, Сурдулица је у самом врху Србије по броју људи оболелих од канцера плућа. Зашто?

Као да није довољно страдала кроз историју, 1912 – 1913. као и 1915. године била је поприште одсудних битака за одбрану Србије од „бугарског удара у леђа“. О страдању у том периоду сведочи и спомен костурница која се налази у близини цркве у Сурдулици коју су бугарски окупатори рушили 1943. године а обновљена је 2009. године. У бомбардовбању 1999. године процентуално највише страдалих било је, погађате, баш у Сурдулици, а шта је данас?

Данас грађане Сурдулице и околних места трује фабрика „Кнауф инсулатион“, подмукло свих 365 дана у години.

Разна удружења грађана се већ деценију боре против ове пошасти и наилазе само на затворен зид ћутања. Фабрике оваквог типа не смеју дуже од 10 година пословати на једном месту, изузетно су загађујуће природе а њихова загађења изазивају обољења најгоре врсте као што је управо поменути канцер плућа. Застарела техологија, неадекватан избор позиције фирме, непостојећа инфраструктура за овај погон, додатно погоршавају проблем свих грађана Сурдулице.

Ових дана смо и сами посведочили о каквом се проблему ради. Ваздух светлоплавичасте и сиве боје изузетно штетан надвија се над градом свакодневно. Апелујемо на власт да се под хитно предузму мере и да се ово место заштити од негативног утицаја ове аустријске компаније која зарад профита убија наше суграђане.

РО Народне странке за заштиту животне средине