Народна странка

Народна странка: Надлежни да испитају приватизацију фирме ЈАТ Техника

Народна странка: Надлежни да испитају приватизацију фирме ЈАТ Техника

Ресорни одбор Народне странке за саобраћај се противи и тражи од надлежних органа да испитају приватизацију фирме ЈАТ Техника д. о. о.

„У јануару 2020. године, финансијски фонд Хартенберг Холдинг из Чешке је постао апсолутни власник, до тада државне фирме, ЈАТ Техника д.о.о. по цени незнатно већој од 10 милиона евра, премда је по последњој процени вредност фирме износила 80 милиона евра“. 

РО за саобраћај подсећа да вредност земљишта у рејону аеродрома "Никола Тесла" износи 1,5 милиона евра по хектару.

„Када на то додамо да је у поседу ЈАТ Технике површина од око 35 хектара, значи да је само вредност земљишта без постојећих скупих објеката преко 50 милиона евра. А ту су још и хангари и моторна радионица и посебно пробни сто за испитивање млазних мотора ЦФМ56-3. Доводи у питање сама постигнута цена приликом потпуне приватизације“, наводе чланови РО.

„Ово је прави пример како се власт понаша према јавном и државном власништву, продавајући га испод тржишне вредности како би се разлика у вредности прелила у неку другу касу, која није државна“. 

Одбор за саобраћај истиче и то да се нови власник оглушио о постојеће Законе и прописе како државе Србије тако и међународне ваздухопловне прописе доношењем новог колективног уговора где се нису сви постојећи субјекти усагласили са предлогом, а што је у директној супротности са постојећим Законом о раду. 

„Нови власник је такође порушио магацине и канцеларијске зграде чиме одређени сектори нису више у сагласности са одобреним (сертификованим) стањем и тиме је нарушен безбедносни критеријум“.

„Поставља се питање, да ли је Србији потребна оваква брука, знајући да је цивилно ваздухопловство на овим просторима развијано од 1927. године са оснивањем Аеропута, те да су наши ваздухопловни ресурси далеко бољи од чешких, пољских и још неких земаља“?